Koriander is een plant die veel gebruikt wordt in de Oosterse keuken maar ook in Europa wordt dit kruid steeds meer gebruikt. Oorspronkelijk komt Koriander uit het Midden-Oosten en het Middellandse zeegebied. Het gebruik van Koriander is al meer dan 3000 jaar oud. In graven in het oude Egypte zijn zaden van Koriander gevonden en ook bij de Grieken en Romeinen is het gebruik bekend en waarschijnlijk hebben de Romeinen de Koriander naar Midden-Europa gebracht.
Koriander is afkomstig uit de schermbloemige (Apiaceae) familie, is een eenjarige plant die ongeveer 70 cm hoog wordt en heeft aromatische geveerde bladeren. In de zomer verschijnen de wittige bloemschermen, gevolgd door groen/bruine zaden die een fruitige geur afgeven. Alle delen van de Korianderplant zijn eetbaar en worden gebruikt in de keuken. De smaak en de toepassingen van de bladeren verschilt echter wel van de zaden.
Korianderblad – Cilantro
Korianderblad lijkt qua smaak een beetje op Peterselie maar met een citroenachtige smaak. Er zijn mensen die de smaak van Koriander niet kunnen waarderen en het zelfs typeren als lichte zeepsmaak. Je houdt er van of niet. Voor 1 liter Korianderbladolie is ongeveer 500 kilo bladeren nodig. De olie is lichtgeel tot geelgroen en de geur is aromatisch kruidig. De olie wordt verkregen via stoomdistillatie van het bovengrondse deel van de plant.
Eigenschappen en toepassingen van Koriander bladolie – Cilantro
Korianderbladolie wordt hoofdzakelijk gebruikt als smaakmaker in de keuken. Ga je deze olie bij recepten gebruiken vergeet dan niet dat de oliën 50 tot 70 keer krachtiger zijn dan kruiden. Je hebt dus heel weinig olie nodig en soms is 1 druppel al te veel, doe dan een satéprikker in het flesje en roer deze door de pan, herhaal dit indien nodig.
Mogelijk kan Korianderbladolie ondersteunend werken voor de lever, lever-cirrose en helpt het de huid de huidcellen te beschermen tegen oxidatieve schade.
Korianderzaad – Coriander
Korianderzaad heeft een zoetige, anijsachtige, licht pikant kruidige smaak. Voor 1 liter Korianderzaadolie is ongeveer 120 kilo zaad nodig. De olie is kleurloos tot lichtgroen en de geur is zoet kruidig. De olie wordt verkregen via stoomdistillatie van het gedroogde en gekneusde zaad.
Eigenschappen en toepassingen van Koriander zaadolie – Coriander
Gebruik ook deze olie in de keuken om eten mee op smaak te brengen.
Hormoonstelsel –> menstruatiepijn en herstellen na de bevalling
Spijsvertering –> anorexia, diarree, koliek, spijsverteringskrampen en -stoornissen, winderigheid, misselijkheid
Antibacterieel –> infecties
Antioxidant en schimmelwerend
Herstellend en zuiverend –> verkoudheid, griep
Pijnstillend –> zenuwpijn, pijnlijke littekens,
Anti-reumatisch –> artritis, jicht, reuma, stijfheid in spieren en gewrichten
Stimulerend voor de bloedsomloop en zenuwstelsel
Huid –> vette huid, mee-eters, striae en andere onzuiverheden
Aromatisch –> stress, prikkelbaarheid, angst, shock en nervositeit
Korianderolie drinken
Maak een karaf of fles water met schijfjes komkommer en kiwi met een aantal druppels Korianderolie, lekker maar ook stimulerend voor het spijsverteringsstelsel.
Tot slot
Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. De basisklas heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”. Ik geef deze workshop gratis en vrijblijvend in Wijhe, klik hier om je aan te melden. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl.Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl).Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.OkMeer lezen