Citroengras – Lemongrass – Cymbopogon flexuosus

Citroengras, een essentiële olie die ik gelijk heerlijk vond ruiken maar er zijn mensen die de geur niet kunnen waarderen. Dat is uiteraard heel persoonlijk. Zelf kende ik citroengras alleen van bij de toko (daar ook wel sereh genoemd) en kocht ik regelmatig om in een (Thais) gerecht te gebruiken. In dit blog zal ik vertellen wat de eigenschappen en mogelijkheden zijn van deze essentiële olie. Citroengras is een tropisch grassoort en komt oorspronkelijk uit India maar groeit ook goed in andere delen van Azië, Afrika, Amerika en Australië.

Citroengras essentiële olie

citroengras Botanische familie Poaceae ofwel de grasachtigen (net zoals Vetiver, Palmarosa en Citronella) Extractiemethode Stoomdestillatie van het bovengrondse deel van deze tropische grassoort Opbrengst Er is 50 kilo vers of gedeeltelijk gedroogd gras nodig voor 1 liter essentiële olie Geur Fris, pittig, citroenachtig, prikkelend, grasachtig en een beetje bitter. Citroengras wordt veel gebruikt in schoonmaakmiddelen, is één van de krachtigste geuren in de aromatherapie en wordt gezien als een topnoot. Smaak Pittig – Sterk – Citroenachtig – Kruidig Uiterlijk De citroengras plant heeft flinke stengels en bladeren die naar citroen ruiken. De plant kan tot 1,5 meter hoog worden. De plant groeit snel waardoor er 3 tot 4 keer per jaar geoogst kan worden. Onderaan de plant, in het dikke witte gedeelte, zit de essentiële olie. De essentiële olie is heldergeel tot oranje van kleur en is na opening ongeveer 1,5 jaar houdbaar. Symbolische betekenis / Plantenboodschap Alles is fris en nieuw! Emotioneel Citroengras is de olie van reiniging * Helpt bij bewustwording * Helpt gevoelens als moedeloosheid, wanhoop en loomheid te verdrijven * Helpt geestelijke helderheid te krijgen * Helpt een optimistische stemming te creëren * Werkt kalmerend maar tegelijk  verkwikkend op het zenuwstelsel Chemie van citroengras essentiële olie In deze olie zit tot 90% Aldehyden, neral en geranial wat samen bekend staat als citral. Aldehyden komen voor in citroenachtige oliën, niet afkomstig van een citrusvrucht. Aldehyden zorgen voor een sterke geur en om bijvoorbeeld Chanel no.5 te maken hebben ze de Aldehyden er geïsoleerd uitgehaald, nagemaakt en gemixt. Chanel no.5 is de eerste Aldehydeparfum. Combineren Citroengras combineert heel fijn met Geranium, Den, Lavendel (Lavender), Sandelhout (Sandelwood), Vetiver, Trea Tree (Melaleuca), Rozemarijn (Rosemary), Wintergroen (Wintergreen), Eucalyptus, Kaneel (Cassia of Cinnamon) en alle citrusoliën.

Eigenschappen van Citroengrasolie

  • Rustgevend en kalmerend op het zenuwstelsel
  • Verfrissend
  • Pijnstillend
  • Antibacterieel
  • Antiseptisch
  • Vaatverwijdend
  • Versterkend
  • Insectenverdelger
  • Koortsverlagend
  • Licht bloeddrukverlagend

Hoe gebruiken we Citroengrasolie?

Aromatisch
  • In een diffuser of aromavernevelaar eventueel in combinatie met een andere essentiële olie. Citroengras is een sterk geurende olie dus zal vaak overheersen, houdt hier rekening mee met het aantal druppels die je gebruikt.
  • Helpt insecten te weren, helpt de lucht te zuiveren van bacteriën, helpt nare luchtjes weg te halen. De olie is verfrissend en goed om de ochtend mee te beginnen, helpt bij een jet-lag, vermindert vermoeidheid en maakt het hoofd helder.
Op de huid
  • Door de Aldehyden is Citroengras een krachtige, pittige olie. Meng de essentiële olie daarom altijd met een draagolie om huidirritatie te voorkomen.
  • Het kan ingezet worden bij zwemmerseczeem (schimmelinfectie), spierpijn, verstuiking, oedeem, kramp, blaasontsteking, weefselherstel, spataderen, urineweginfectie.
In (voeten)bad
  • Meng essentiële oliën altijd eerst met een emulgator (neutrale badolie, zeezout, honing, melk) en voeg dit toe aan je badwater.
  • Goed bij spierpijn, stress, vermoeidheid, krampen, blaasontsteking
Inwendig
  • Citroengras olie is een pittige olie, qua smaak maar ook in je mond of wanneer de olie per ongeluk op je lippen terecht komt. Wil je de olie innemen meng dat een druppel in honing of (soja-, rijst-, amandel-)melk. Ook kan je een lege capsule gebruiken om de olie in te nemen, dan proef je er helemaal niks van.
  • Neem deze olie alleen in als je zeker weet dat deze erkend is als veilig (GRAS) voor menselijke consumptie door de FDA.
  • Voor kinderen onder de 6 jaar is het innemen van de olie ongeschikt. Bij kinderen boven de 6 jaar wordt er aangeraden extra voorzichtig te zijn en grotere verdunning te gebruiken.
Koken
  • In plaats van de verse Citroengras stengels kan je natuurlijk ook de olie gebruiken in voornamelijk Oosterse gerechten.
  • Wees je altijd bewust dat essentiële oliën zo’n 50 tot 70 keer krachtiger zijn dan wanneer je de verse plant gebruikt. Wees dus zuinig in het gebruik! Vind je 1 druppel te veel in een gerecht, gebruik dan een satéprikker, doop deze in het flesje en roer door je pan, herhaal dit indien nodig.

Wees voorzichtig met Citroengrasolie!

  • Bij een gevoelige of beschadigde huid niet gebruiken
  • Bij zwangerschap alleen uitwendig gebruiken in lage dosering
  • Bij glaucoom niet inwendig gebruiken

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid! Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. De basisklas heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”. Ik geef deze workshop gratis en vrijblijvend in Wijhe, klik hier om je aan te melden. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl. Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl). Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden. doterra

Geef een reactie