De waarheid over de houdbaarheid van essentiële oliën

Regelmatig krijg ik de vraag wat de houdbaarheid is van de 100% natuurlijke essentiële oliën. Deze vraag is best lastig te beantwoorden omdat dit afhangt van vele factoren. Ik heb onderzoek gedaan om dit eens goed uit te zoeken.

essentiele_olie_doterra_enjoil_

Wat is etherische en wat is essentiële olie?

Essentiële olie en etherische olie wordt vaak door elkaar gebruikt. Essentieel zegt iets over de essentie (het wezen) van de plant. Voor de plant is de olie onmisbaar, omdat deze verschillende functies aanstuurt die belangrijk zijn voor het voortbestaan van de plant. Bij 100% pure en natuurlijke oliën gebruiken wij de term essentiële olie, omdat we de therapeutische (essentiële) eigenschappen gebruiken die de olie bezit.

Etherische olie zegt iets over de eigenschap van de olie. Etherisch (vluchtig) wil zeggen dat na het oogsten van een plant de essentiële olie vrij snel verdwijnt omdat deze etherisch (vluchtig) is. Je kunt de term essentieel en etherisch dus door elkaar gebruiken.

De waarheid is dat alle etherische/essentiële oliën een beperkte houdbaarheid hebben, deze kan per olie zeer verschillen. De houdbaarheid hangt af van vele factoren.  Een belangrijke tip is dan ook om goed op te letten dat wanneer je het flesje opruimt je goed controleert of het flesje goed dicht zit.

Waardoor kunnen essentiële oliën oxideren?

Het oxideren van de oliën wordt versneld door verontreiniging, wees er dus alert op dat wanneer je een olie nodig hebt je een druppel uit het flesje laat lopen. Druk niet je duim op het flesje en keer het om. Wanneer je dit wel doet kun je de olie verontreinigen en zal hij sneller zijn werking verliezen.

Gebruik je een rolletje en wordt deze troebel dan komt dat omdat de olie verontreinigd is. Je kunt voor gebruik je handen even goed wassen en de olie op je schone handen verdelen en verder gebruiken waar je de olie nodig hebt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om kleine rolletjes te maken of het rolletje niet helemaal af te vullen.
Naast de verontreiniging door onze huid zijn er nog meer oorzaken waardoor de kwaliteit van een olie kan veranderen. Dit noemen we degradatie. Degradatie van een essentiële olie kan door drie manieren komen, te weten: zuurstof, warmte en licht.

Oxidatie door zuurstof

Wanneer een olie door zuurstof oxideert is het gevolg dat de olie voor overgevoeligheid kan zorgen. Je huid kan gaan jeuken en de therapeutische eigenschappen gaan verloren.

Verdamping door hitte

Hitte zorgt ervoor dat de meer vluchtige bestanddelen sneller verdampen. CO2-extracten zijn meer vatbaar voor schade als gevolg van warmte dan stoom gedistilleerd essentiële oliën.

Vrije radicalen door licht

Ultraviolet licht bevordert vrije radicalen. Amberkleurige flessen zijn het best en houden het UV-licht tegen. Kobaltkleurige (blauw is het tegenovergestelde kleur van bruin) flesjes zijn ook goed te gebruiken, maar ze laten toch licht door en hierdoor zal de kwaliteit van de essentiële olie sneller verminderen.

Houdbaarheid in het algemeen

Dit is een technisch stukje omdat we iets dieper ingaan op bestanddelen van essentiële oliën. In het algemeen wordt de houdbaarheid bepaald door de chemische samenstelling van de etherische oliën, sommige oxideren of verdampen sneller dan andere. Oliën die veel monoterpenen of oxiden in zich hebben, hebben de kortste houdbaarheid van ongeveer 1-2 jaar.

Etherische oliën die veel fenolen bevatten hebben een houdbaarheidsduur van ongeveer 3 jaar.

Etherische oliën die ketonen, monoterpenols en / of esters bevatten hebben een houdbaarheid van 4-5 jaar.

De essentiële oliën die je het langst kun bewaren bevatten veel sesquiterpenen en sesquiterpenols deze hebben een houdbaarheid van ongeveer 6 jaar.

Wil je meer weten over de substanties van essentiële oliën dan adviseren wij je het “Modern Essentials Book” aan te schaffen. Dit boek kost rond de 30 euro. Je kunt even contact met ons opnemen wanneer je dit boek wilt bestellen. Stuur even een e-mail met jouw gegevens naar: info@enjoil.nl en we sturen je de informatie door. Het boek is ook verkrijgbaar op ybmc.nl – Modern Esentials Boek Nederlands

modern_essentials

Houdt u er rekening mee dat verschillende factoren moeten worden overwogen bij het schatten van de houdbaarheid. Er zijn zoveel factoren die een rol kunnen spelen. Het vaak openen van een flesje of wanneer het plastic capje er regelmatig af gaat. Het plaatsen van de olie in zon- of kunstlicht, het bewaren op een warme plaats, en het vermengen met water of andere dingen zijn redenen waardoor de houdbaarheid drastisch verkort wordt.

Nu volgt een lijst met de gemiddelde houdbaarheid van veel door ons gebruikte essentiële oliën:
Basil 3 jaar – Bergamot 3 jaar – Cardamom 4 jaar – Cedarwood 6 jaar – Cinnamon Bark 4 jaar – Chamomile, German 4 jaar – Clary Sage 4 jaar – Fennel 3 jaar – Frankincense 2 jaar – Geranium 4 jaar – Ginger 6 jaar – Helichrysum 4 jaar – Juniper Berry 3 jaar – Lavender 4 jaar – Lemon 1 jaar – Lime 2 jaar – Melissa 3 jaar – Myrrh 6 jaar – Orange (Wild) 1 jaar – Oregano 3 jaar – Patchouli 10+ jaar – Pepper (black) 6 jaar – Peppermint 4 jaar – Rosemary 3 jaar – Sandalwood 6+ jaar – Vetiver 6+ jaar – Wintergreen 6 jaar – Ylang Ylang 4 jaar.

Binnenkort zal mijn blog gaan over hoe je kunt merken dat de essentiële olie is geoxideerd en wat de gevolgen hiervan zijn. Ook tips om de houdbaarheid zo goed mogelijk te kunnen garanderen komen hierin aan bod. Wil jij dit blog niet missen registreer je dan kosteloos op onze website.

Wil jij meer informatie dan kun je ons hiervoor contacten, wij helpen je graag op weg!

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. Je vindt de data in onze evenementen agenda! Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl.

Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl).

Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.

doterra

Geef een reactie