Parfum maken met essentiële oliën

Wie essentiële oliën in zijn leven heeft toegelaten wil waarschijnlijk steeds meer vervangen door de oliën. We hebben al veel blogs geschreven over verschillende aandoeningen waar we de oliën voor in kunnen zetten om te ondersteunen. Ook weten we inmiddels dat we de oliën kunnen gebruiken in de keuken tijdens het koken of bakken. Wat misschien ook leuk is om je te verdiepen in hoe je je parfum kunt vervangen door je eigen gemaakte parfum met essentiële oliën.

parfum_flesjes

Wat moet je weten voor je begint?

Om een mooie geur te maken is het handig om een klein beetje te weten hoe een parfum is opgebouwd zodat je voor jezelf een goede mix kunt maken.

Een parfum is opgebouwd uit verschillende tonen die samen een soort melodie vormen. Bij een goede melodie is er harmonie en balans en zullen de tonen (geuren) elkaar versterken net zoals in de muziek. En ook net zoals in de muziek kan een melodie voor iedereen anders klinken en is de beste melodie (parfum) ook voor iedereen anders.

In grote lijnen worden de tonen in drie groepen onderverdeeld maar ook deze kunnen dus per persoon verschillen, dat heeft te maken met voorkeuren en beleving.

Boventoon of Topnoot
– Meestal de eerste geur die je ruikt
– Snelle olie –> verdampt / vervliegt snel
– Opwekkend, vitaliserend, licht, pittig en doordringend
– Bijvoorbeeld Citrusoliën

Middentoon of Hartnoot
– Is een zwaardere geur
– Blijft langer hangen –> verdampt langzamer
– Rustgevend, verzachtend, harmoniserend
– Bijvoorbeeld bloemoliën

Grondtoon of Basisnoot
– De zwaarste geur
– Blijft lang hangen –> verdampt heel langzaam
– Zowel rustgevend als activerend
– Bijvoorbeeld houtoliën

Ook kun je nog kijken naar de energetische werking van de oliën, je kunt dan grofweg zeggen dat we ontspannende en stimulerende oliën hebben.

Ontspannende oliën
Bergamot – Cederhout – Cipres Geranium – Jasmijn – Kamille – Koriander Lavendel Marjolein – Melisse – Roos – Sandelhout – Scharlei – Sinaasappel – Vetiver – Wierook – Ylang Ylang

Stimulerende oliën
Basilicum Citroen Citroengras – Eucalyptus – Gember – Grapefruit – Jeneverbes Kaneel – Kruidnagel – Limoen Mirre Oregano Patchouli Pepermunt – Petitgrain – Rozemarijn – Tangerijn – Tea Tree – Tijm – Zilver spar – Zwarte peper

En als laatste zou je de oliën nog onder kunnen verdelen in 5 geurgroepen:
1. Citrusoliën
2. Bloemenoliën
3. Houtoliën
4. Kruidenoliën
5. Groene oliën

Zoals gezegd is geur een kwestie van smaak en hoe iemand het beleeft. Om een voor jou mooie parfum te maken zijn er dus geen regels verbonden aan welke en hoeveel verschillende tonen je toevoegt. Ook met parfum maken is het dus uitproberen en experimenteren met je oliën en hopelijk helpt bovenstaande daarbij.

parfum_bloemen

De basis van je parfum

Er zijn verschillende mogelijkheden als basis voor je parfum.

Jojobaolie
Jojobaolie is verzorgend voor de huid en houdt de geur van essentiële oliën langer vast. Eventueel kan je zelf een maceraat maken van jojoba olie en bijvoorbeeld vanille dan zit er al een vleugje vanillegeur aan de jojobaolie.

Alcohol
Het voordeel van het gebruik van alcohol is dat essentiële oliën heel goed mengen met alcohol. Meestal wordt er gebruik gemaakt van ethanol, dit heeft een alcoholpercentage van 96%. Eventueel kan je ook een wodka gebruiken met een hoog percentage alcohol maar dan kan het zijn dat je parfum troebel wordt omdat het niet goed mengt. Alcohol vervliegt snel, omdat een klein beetje te voorkomen kan je een klein beetje gedestilleerd water toevoegen aan je mengsel.

Parfumcrème
Je zou ook nog een parfumcrème kunnen maken met jojobaolie, kokosolie en bijenwas.

Wat zijn de verhoudingen die je gebruikt?

In een rollerflesje van 10 ml kan je ongeveer de volgende verhoudingen aanhouden:
– 20 druppels (1 ml) essentiële olie
– Bij alcohol eventueel 2 ml gedestilleerd water
– Flesje afvullen met jojobaolie of alcohol

Hoe maak je de crème?
– 20 ml jojoba
– 2 gram kokosolie
– 3 gram bijenwas
– 20 druppels essentiële olie
– Klein potje om alles in te doen

Alles behalve de essentiële oliën au-bain marie verwarmen, iets laten afkoelen en dan de essentiële olie toevoegen. Bij verwarming van essentiële oliën veranderen de moleculen en daardoor de geur en therapeutische werking, vandaar de cremé iets laten afkoelen voordat je de essentiële oliën toevoegt.

Schrijf je verhoudingen op!
Het is makkelijk als je opschrijft welke verhoudingen je hebt gebruikt zodat je voor de volgende keer nog weet wat je gedaan hebt en dit eventueel kan aanpassen of nog een keer maken.

Twee weken geduld

Het mooiste is om je parfum (crème) twee weken na het maken donker weg te zetten zodat de geuren goed met elkaar vermengen en je optimaal kan genieten van jouw zelfgemaakte parfum maar ik heb daar meestal het geduld niet voor.

Succes!

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Ga nooit zomaar zelf experimenteren maar raadpleeg een Aromatherapeut.

Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.

Geef een reactie