Luchtweginfectie en aromatherapie

Luchtweginfectie

Luchtweginfectie kunnen we heel goed met aromatherapie ondersteunen maar voordat we wat toepassingen bespreken zal ik eerst kort uitleggen hoe ons ademhalingsstelsel werkt en hoe een luchtweginfectie ontstaat.

luchtwegen_longen

Het ademhalingsstelsel is een systeem om zuurstof uit de lucht op te nemen in het bloed en koolstofdioxide af te geven aan de lucht. De voornaamste taak is zuurstof via het bloed door ons lichaam te brengen. Het stelsel begint bij de neus en de mond waarna de ingeademde lucht in in de neus- en mondholte terechtkomt en via de keelholte en het strottenhoofd in de luchtpijp terecht komt. De luchtpijp is de grootste luchtweg die zich vertakt in twee kleine luchtwegen en uitkomen in de linker en rechter long. Uiteindelijk komt de ingeademde lucht via de bronchiën en de luchtpijptakjes in de longblaasjes terecht waar een belangrijk proces plaats vindt om goed te kunnen ademen en bewegen maar ook om onze organen en hersenen goed aan te sturen. Onze longen zijn dus ook een belangrijk onderdeel van ons lichaam waar we goed voor moeten zorgen.

Wanneer er iets mis is met onze luchtwegen kunnen er verschillende aandoeningen ontstaan. In grote lijnen kan je deze aandoeningen in twee groepen verdelen, namelijk bovenste en onderste luchtweginfectie. Daarnaast kan een luchtweginfectie acuut en chronisch zijn. Heb je gedurende lange tijd last van je luchtwegen kan er sprake zijn van een chronische luchtweginfectie zoals bijvoorbeeld COPD of astma.

Oorzaken van een luchtweginfectie

Luchtweginfectie wordt veroorzaakt door een ziekteverwekkende bacteriën die in je luchtwegen terecht komen. Dit kan overgedragen worden van de ene persoon naar de andere door niezen, hoesten of via de handen, denk bijvoorbeeld aan een winkelwagentje of deurklinken. Deze bacterie komt uiteindelijk in de slijmvliezen van je luchtwegen waardoor je irritaties en uiteindelijke een luchtweginfectie krijgt.

verkouden

Symptomen van bovenste luchtweginfectie
Verstopte neus – Heesheid – Keelpijn – Niezen – Hoesten – Loopneus – Hoofdpijn – Keelontsteking – Ontsteking van de keelamandelen – Voorhoofdsholteontsteking – Allergie

Symptomen van onderste luchtweginfectie
Hoofdpijn – Keelpijn – Slijm ophoesten – Koorts – Pijn op de borst – Grieperig gevoel – Moe – Longontsteking – Bronchitis – Benauwdheid – Ontsteking van de luchtpijp

Luchtwegen en Aromatherapie

Het is altijd goed om bij een arts een diagnose te laten stellen voordat je gebruik gaat maken van essentiële oliën, zo kan je gericht een keuze maken. Kijk ook of je er achter kan komen waarom je last hebt van je luchtwegen. Is het een allergie (bijvoorbeeld hooikoorts of dieren), heerst er verkoudheid of iets anders of heeft het met emoties en psyche te maken. Qua psyche hebben de luchtwegen te maken met je eigen ruimte, denk hierbij bijvoorbeeld ook aan hyperventilatie en benauwdheid. Houd rekening met de oorzaak van je klachten bij de keuze van je oliën.

aomatherapie

Verkoudheid
Je kan bij verkoudheid gebruik maken van eucalyptus-achtigen oliën echter wees voorzichtig met deze oliën bij kinderen. Bij kinderen de olie niet direct opsmeren maar liever vernevelen of een druppeltje op een zakdoek doen en in de buurt van je kind neerleggen.
TeaTree (Melaleuca) – Eucalyptus – Pepermunt (Peppermint) – Tijm (Thyme) – Citroen ( Lemon) Beschermende samenstelling (On Guard)

Keelpijn
Laatst werd ik zelf wakker met keelpijn, net of er een paar messen in mijn keel staken. Ik heb een 3 ml pipetflesje gevuld met 1 theelepel honing, 1 theelepel olijfolie, 1 druppel Oregano-olie en 1 druppel Citroenolie. Over heel de dag steeds een pipetje in mijn mond gedaan en langzaam doorgeslikt. Ik was heel snel van mijn keelpijn af. Oliën die ingezet kunnen worden:
Beschermende samenstelling (On Guard) – TeaTree (Melaleuca) – Citroen (Lemon) – Tijm (Thyme) – Wierook (Frankincense) – Oregano

Hoesten
Luchtwegsamenstelling (Breathe) – TeaTree (Melaleuca) – Eucalyptus – Wierook (Frankincense) – Beschermende samenstelling (On Guard) – Kardemom (Cardamom)

Bronchitis
Melk heeft grote invloed op bronchitis, kijk dus ook naar het eetpatroon!
Teatree (Melaleuca) – Tijm (Thyme) – Oregano – Gember (Ginger) Witte Spar (White fir) – Wierook (Frankincense) – Luchtwegsamenstelling (Air) 

Bijholteontsteking (Sinisitis)
Eucalyptus – Luchtwegsamenstelling (Air) – Spijsverteringssamenstelling (Zengest) – Rozemarijn (Rosemary) – Teatree (Melaleuca) 

Allergie en hooikoorts
Lavendel (Lavender) – Pepermunt (Peppermint) – Citroen (Lemon) – TeaTree (Melaleuca) – Softgel seizoenssamenstelling (TriEase) 

Astma
Astma heeft vaak met de psyche te maken dus is het in eerste instantie van belang dat iemand ontspant. Gebruik een olie die iemand heel lekker vindt en ga daarmee aan de slag om iemand te laten ontspannen.
Eucalyptus – Wierook (Frankincense) – Luchtwegsamenstelling (Breathe) – Lavendel (Lavender) – Geranium – Ylang Ylang……..alle oliën kunnen goed zijn

Toepassingen van de oliën

  • Vernevelen in een diffuser -> vergeet ook niet ‘s-nachts een diffuser in de slaap- of kinderkamer aan te zetten
  • Maak een balsem met bijvoorbeeld kokosolie en wat druppeltjes essentiële olie -> smeer dit op de borst en/of rug
  • Smeer een druppel onder de voeten
  • Innemen in een capsule, op een theelepel honing of een combinatie van honing en draagolie in een pipetflesje
  • Stomen -> doe water in een bak, paar druppeltjes olie, handdoek over je hoofd en goed inhaleren. Als je van te voren een huidolie op je gezicht smeert krijg je nog een zacht gezicht ook.
  • Inhaleren -> druppel olie in je handen, wrijven, vingers over je neus en diep inhaleren, dit kan ook door middel van een druppel op een zakdoek.
  • Massage -> maak met een draagolie een massageolie en masseer de voeten, nek en/of rug
  • Voetenbad ->  voer via je voeten afvalstoffen af door gebruik van een voetenbad. Meng de olie met een emulgator (honing, zeezout, melk of neutrale badolie), roer goed door elkaar en voeg dan toe aan je badwater zodat de olie goed mengt en niet op het water blijft drijven.
  • Warm kompres -> smeer een essentiële olie in combinatie met een draagolie op de huid, doop een klein handdoekje in heet water, knijp uit en leg dit over het ingesmeerde gebied tot het afkoelt.

Genoeg manieren om de essentiële oliën toe te passen, kijk wat bij je past, wat je fijn vindt en wat het beste resultaat geeft.

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor je gezondheid!

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons een introductieklas om je voor te laten lichten zodat je leert hoe je essentiële oliën in kunt zetten. De basis workshop heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”.  Interesse? KLIK HIER!

Ga nooit zomaar zelf experimenteren met essentiële oliën maar raadpleeg een Aromatherapeut. Je kunt bij mij een afspraak of consult boeken via mijn praktijk website!

Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte.

*De product informatie is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Lees onze disclaimer!

 

Geef een reactie