Van stress naar ontspanning met essentiële oliën

Stress, we kennen het allemaal en hebben er allemaal wel eens mee te maken, dat is heel normaal. Echter te veel stress kan uiteindelijk lichamelijk en geestelijk klachten geven en daar moeten we voor waken.

stress_relax

We zijn verdwaald in doen, denken, herinneren, verwachten – verdwaald in een doolhof van complexiteit en een wereld vol problemen. We zijn vergeten wat stenen, planten en dieren allemaal nog weten. We zijn vergeten te zijn – stil te zijn, onszelf te zijn, te zijn waar het leven is: Hier en Nu. Eckhart Tolle

Een paar voorbeelden van klachten bij te veel stress

  • Hoofdpijn
  • Verhoogde hartslag of zelfs hartkloppingen
  • Maag- en darmklachten
  • Nek-, schouder- of rugklachten door een langdurige gespannen houding
  • Slaapproblemen
  • Prikkelbaar en/of snel geïrriteerd
  • Burn-out
  • Bijnieruitputting
  • Overgewicht
 • Lusteloos en/of somber
stress

Hoe kunnen we dit ondersteunen met essentiële oliën?

Meditatie, yoga, mindfulness maar ook gewoon een goed boek lezen, muziek luisteren, een wandeling maken, lekker in bad of genieten van het zonnetje. Tijd nemen voor jezelf is de eerste stap om stress te veranderen in ontspanning. Telefoon uit, zoek een rustig plekje, ogen dicht, laat je gedachten gaan en ontspan! Dat lijkt natuurlijk makkelijker gezegd dat gedaan voor heel veel mensen maar als je een vast tijdstip op een dag of in de week tijd neemt voor jezelf en je best doet om je gedachten te laten gaan en te ontspannen zal je merken dat het steeds makkelijker gaat. Voor mensen die hier hulp bij kunnen gebruiken zijn er genoeg plekken te vinden waar ze je kunnen helpen met bijvoorbeeld mediteren, yoga en mindfulness. ontspannen_boek_lezen Wanneer we essentiële oliën ruiken kunnen ze invloed hebben op ons gedrag, stemming en emoties maar bevorderen ook onze gezondheid en ondersteunen genezing. Voorbeeld: Lavendelolie –> Ontspant –> Bloeddruk verlaagt –> Dieper slapen Trillingen Ons lichaam bestaat uit trillingen of frequenties. Elke cel en alle organen en weefsels hebben hun eigen trilling. Bij een goede gezondheid zijn deze trillingen in evenwicht, zijn we ziek of zitten we niet goed in ons vel dan zijn deze trillingen verstoord. Essentiële oliën bestaan ook uit trillingen en kunnen daardoor effect hebben op onze gezondheid en emoties. Energielagen die elkaar beïnvloeden Onze gezondheid bestaat uit 4 lagen:
 • Fysiek –> Fysieke gezondheid
 • Emotioneel –> Emoties en gemoedstoestand
 • Mentaal –> Concentratie en focus
 • Spiritueel –> Doel in het leven
Alle lagen hebben een wisselwerking met elkaar. Op alle lagen kunnen klachten en uiteindelijk ziektes ontstaan die ook elkaar weer kunnen beïnvloeden. Zoek naar een passende oplossing Lichaam en geest werken samen en je kan een lichamelijke klacht hebben die voortkomt vanuit je emoties. Wanneer we niets aan de emotionele oorzaak doen en alleen de klacht bestrijden kunnen de klachten toenemen en je uiteindelijk ziek maken. Pak dus niet alleen de klacht aan maar zoek ook naar de oorzaak en zorg voor een oplossing op de lange termijn.

Welke essentiële oliën kunnen we gebruiken?

Bergamot – Olie van zelfacceptatie Helpt angstgevoelens, depressie, stress en spanning te verlichten, is opbeurend en verfrissend Cipres (Cypress) – Olie van beweging en stromen Beïnvloed en versterkt, verlicht verlies en creëert een gevoel van bescherming en aarding Gember (Ginger) – Olie van versterking Helpt fysieke energie, liefde en moed te beïnvloeden en helpt patronen te doorbreken en verantwoordelijkheid te nemen Geranium – Olie van liefde en vertrouwen Helpt negatieve herinneringen los te laten en terug te gaan naar vreugdevolle momenten. Bevordert het gevoel van tevredenheid, welzijn en hoop Grapefruit – Olie van ere van het lichaam Verlicht angst, is versterkend en opbeurend, brengt de geest in harmonie en helpt je lichaam te respecteren en waarderen Kassia (Cassia) – Olie van zelfverzekerdheid Is versterkend, geeft blijheid en moed en  brengt je vertrouwen terug Koriander (Cilantro) – Olie van loslaten en controle Emotionele reiniging, helpt met loslaten van zorgen, brengt je terug naar jezelf en bevrijd de ziel van zware last Limoen (Lime) – Olie van levenslust Helpt uitputting, depressie en lusteloosheid te overwinnen en geeft moed en levenslust Patchouli – Olie van lichamelijkheid Helpt emotionele knelpunten en angst los te laten Sandelhout (Sandalwood) – Olie van heilige toewijding Kalmeert, harmoniseert, brengt emoties in evenwicht en helpt je bij mediteren Wierook ( Frankincense) – Olie van de waarheid Verlicht ongeduld en rusteloosheid en helpt bewustzijn en mediteren te verbeteren Kalmerende samenstelling – Calming blend – Olie van vergeving Lavendel – Marjolein – Kamille – Ylang Ylang – Sandelhout – Vanille Bevordert tederheid en liefde in een relatie, helpt emotionele wonden te helen en ondersteunt bij vergeving Samenstelling om te gronden/aarden – Grounding blend – Olie van aarden Spar – Ho Wood – Blauwe boerenwormkruid – Wierook – Kamille – Kokosolie Helpt je te aarden/gronden, geeft kracht en standvastigheid en helpt je te verbinden met jezelf en anderen Verkwikkende samenstelling – Invigorating blend – Olie van creativiteit Sinaasappel – Citroen – Grapefruit – Mandarijn – Bergamot – Tangerijn – Clementine – Vanille Geeft motivatie en inspiratie en helpt oude beperkingen en onzekerheden los te laten Verblijdende samenstelling – Joyful blend – Olie van vreugde Lavandin – Lavendel – Tangerijn – Elemi – Lemonmirte – Ylang Ylang – Osmanthus – Sandelhout Helpt bij zelfacceptatie, is een natuurlijke antidepressiva en brengt vreugde en energie Dit zijn maar een aantal voorbeelden van essentiële oliën en oliemixen die iets voor ons kunnen betekenen bij stress en ontspannen. Er zijn natuurlijk heel veel meer mogelijkheden en toepassingen. ontspannen_enjoy Hoe gebruiken we de oliën? In dit geval gaat het natuurlijk om het ruiken van de oliën, dat kan op de volgende manieren:
 1. Vernevelen in een aromavernevelaar of diffuser
 2. Aroma ketting of armband met lavasteen waar je de olie op kan doen
 3. Op je kussen –> gebruik niet meer dan 1 druppel
 4. In bad –> wel goed mengen met een emulgator, melk of honing
 5. Smeren op je polsen, nek, kuiltje onder je kin, haargrens
 6. Smeer je de olie onder je voeten heeft het uiteraard ook een goed uitwerking en wordt de olie ook in je bloed opgenomen zodat de olie van binnenuit ook zijn werk kan doen. Ook wanneer een olie niet prettig ruikt is onder de voeten een perfecte plek om te smeren.
Wees zuinig, verdun en let op met de zon! Om een goede werking van de oliën de krijgen heb je vaak maar 1 druppeltje nodig. Beter meerdere keren smeren dan één keer veel! Heb je een gevoelige huid, bij kinderen of heb je de oliën die wij gebruiken (en de naam hier niet mogen noemen) nog nooit gebruikt? Dan adviseren we de oliën ALTIJD te verdunnen met een draagolie! Wanneer je citrusoliën op je huid smeert, let dan op met de zon!

Ben je zelf coach? Heb je een eigen praktijk, salon, yogaschool of iets dergelijks?

Ook dan kunnen essentiële oliën ondersteuning bieden voor jezelf en jouw klanten. In een aromavernevelaar/diffuser in je praktijk of tijdens een yoga-, meditatie- of mindfulnessles, masseer met de oliën of adviseer mensen hoe ze zelf thuis de oliën kunnen gebruiken. Wil je hier meer over weten of een afspraak met één van ons? Stuur ons een mail via info@enjoil.nl. mindfulness_yoga_meditatie

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid! Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. De basisklas heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”. Ik geef deze workshop gratis en vrijblijvend in Wijhe, klik hier om je aan te melden. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl. Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl). Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden. doterra

Geef een reactie