Limoen – Lime – Citrus aurantifolia

Limoen, dat kleine groene ronde fruit wat zo heerlijk fris ruikt en smaakt. De limoen is het kleinste fruit onder de citrusachtigen en de smaak wordt zuur genoemd maar niet zo zuur als de citroen. Limoen wordt voor de smaak veel gebruikt als basis en de meest bekende is wel de Bitterlemon. Wil je zelf Bitterlemon maken pers dan een limoen uit en voeg daar water aan toe met eventueel honing om te zoeten. limoen_lime Limoen is rijk aan vitamine C, wanneer je 100 gram limoen eet is dit gelijk aan 88% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan vitamine C en is limoen gezonder dan de sinaasappel en grapefruit.

Limoen essentiële olie

Botanische familie Rutaceae ofwel ruitachtigen zoals alle citrusachtigen. Extractiemethode Limoenolie wordt verkregen via koude persing van de verse schillen. Opbrengst Er is 50 tot 100 kilo schillen nodig voor 1 liter essentiële olie. Geur Fris – Lichtbitter – Intens – Levendig – Citrusachtig In de parfumindustrie wordt de Limoenolie gezien als topnoot en wordt veel gebruikt als verfrissend ingrediënt in eau de colognes. Smaak Fris – Zoet – Levendig – Kruidig Uiterlijk De limoenplant is een kleine groenblijvende boom die tot 5 meter hoog kan worden. Heeft korte takken met lichtgroene ovaalvormige bladeren. In het voorjaar en zomer komen er witte bloemetjes aan en vervolgens verschijnt het groene fruit. De Limoenolie is groengeel van kleur en kan donkerder worden naarmate de olie ouder wordt. limoen_boomlime_struik Symbolische betekenis / Plantenboodschap ‘Doe de luiken omhoog, buiten dansen de zonnestralen!’ Emotioneel Olie van levenslust * Helpt bij uitputting * Helpt bij depressie * Helpt bij lusteloosheid * Helpt bij boosheid * Helpt bij verdriet * Helpt bij stress Chemie van Limoenolie De hoge concentratie Limoneen tot 80% (Monoterpenen) draagt heel waarschijnlijk bij aan een goed effect op onze spijsvertering. A- en B-pinenen hebben licht antibacteriële eigenschappen. Combineren Limoenolie is goed te combineren met alle citrusachtigen, Rozemarijn (Rosemary), Ylang Ylang, Lavendel (Lavender), Citroengras (Lemongrass), Cipres (Cypres), Scharlei (Clary Sage) en Geranium. limoen_heel_half

Eigenschappen van Limoenolie

 • Antibacterieel
 • Antiviraal
 • Antiseptisch
 • Versterkend
 • Herstellend
 • Krampstillend

Hoe gebruiken we Limoenolie?

Aromatisch
 • In een diffuser of aromavernevelaar eventueel met een andere essentiële olie. Het zal een frisse citrusachtige geur verspreiden die niet heel lang blijft hangen. Het helpt de lucht te ontsmetten en bacteriën te doden. Limoenolie helpt op deze manier het immuunsysteem te versterken in tijden van griep en verkoudheid en is bij alle luchtweginfecties in zetten.
 • Emotioneel verfrist en stimuleert Limoenolie de geest en helpt bij uitputting, depressie, lusteloosheid, boosheid, verdriet en stress.
Op de huid
 • Meng een essentiële olie altijd met een draagolie wanneer je deze op de huid wilt gaan gebruiken.
 • Limoenolie bevat furocoumarinen en is fototoxisch dus vermijd de zon en UV-licht na gebruik van Limoenolie op de huid voor minstens 12 uur.
 • Limoenolie heeft een krampstillende eigenschap dus bij spierpijn goed in te zetten eventueel in combinatie met Lavendel (Lavender), Jeneverbes (Juniperberry), Marjolein (Marjoram) en/of Rozemarijn (Rosemary).
 • Limoenolie helpt de huid en het bindweefsel strakker te maken dus kan ook ingezet worden bij bijvoorbeeld cellulitis.
 • Limoenolie versterkt nagels
Inwendig
 • Een druppel Limoenolie onder de voeten smeren is altijd een goede optie en kan bij iedereen worden toegepast. Onder onze voeten zitten de grofste poriën van ons lichaam en zorgt ervoor dat de olie binnen 30 seconden in onze bloedbaan wordt opgenomen en zijn weg zoekt in je lichaam waar het nodig is. Gebruik eventueel de reflexpunten onder de voeten voor een nog beter resultaat.
 • Limoenolie is ook heerlijk in een glas water of melk, smoothie, in een dressing over je salade, in de yoghurt, in de marinade, maak eens een limoencaké met de olie of doe een druppeltje in lauwwarm water voor heerlijke frisse limoenthee.
Andere toepassingen
 • Werkt heel goed bij het verwijderen van stickers, beits, olie- en vetvlekken.
Ik hoop jullie weer geïnspireerd te hebben om de Limoenolie vaker te gebruiken. Het past ook helemaal bij deze tijd van het jaar vind ik, deze frisse en fruitige essentiële olie. lime_limoen

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid! Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. De basisklas heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”. Ik geef deze workshop gratis en vrijblijvend in Wijhe, klik hier om je aan te melden. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl. Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl). Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden. doterra

Geef een reactie