Ontspannen met essentiële oliën

Na een drukke, stressvolle, uitdagende, spannende of gewoon leuke en gezellige dag is het fijn om je even te ontspannen voordat je lekker gaat slapen.

Dat kan op verschillende manieren. De ene gaat sporten, met de hond wandelen of in bad, een ander doet aan yoga of gaat mediteren, weer een ander gaat lekker koken of duikt met een goed boek op de bank. Zo kan dat voor iedereen en elke dag weer anders zijn. Eén ding hebben we allemaal gemeen, we hebben ontspanning nodig en het is goed om af en toe je hoofd leeg te maken.

ontspannen_yoga

Hoe kunnen essentiële oliën ons helpen bij ontspannen?

We hebben al meerdere blogs gewijd aan essentiële oliën en onze emoties dus we weten inmiddels een beetje hoe dat werkt. Het is goed om voor het slapen gaan ook even een momentje voor jezelf te hebben met essentiële oliën. Vraag jezelf af waar je behoefte aan hebt en waarom.

  • Zit je hoofd vol met negatieve gedachten?
  • Zit je hoofd vol met positieve gedachten?
  • Maar je je ergens zorgen over?
  • Voel je je blij of vrolijk?
  • Voel je je verdrietig?
  • Voel je je neerslachtig?
  • Ben je teleurgesteld?
  • Gaan er veel verschillende gedachten tegelijk door je hoofd?

Een aantal voorbeelden van vragen die je jezelf zou kunnen stellen. Vraag jezelf ook eens af waarom je je zo voelt en probeer te onthouden welke gevoelens vaak terug komen. Wanneer je daar voor jezelf antwoorden op kan geven kan je daar gericht een essentiële bij zoeken die bij je past en je kan helpen op die momenten. En dat kan ook steeds een andere olie zijn.

ontspannen_lavendel

Het kan ook andersom, soms gebruik ik een olie zonder dat ik daar over nagedacht heb, ik pak hem gewoon regelmatig. Als ik mij dan verdiep in mijn eigen gevoelens en ik lees over wat de olie kan doen klopt dat vaak met de fase waar ik op dat moment doorheen ga.

Geraniumolie, Wierookolie (Frankincense) en de Balance (Samenstelling om te gronden/aarden), een mix van Wierook (Frankincense), Spruce, HoHout, Blauwe boerenwormkruid en Blauwe kamille hebben mij onlangs goed geholpen om mijn gevoelens en gedachten over mijn leven weer meer op orde te krijgen.

Geraniumolie is de olie van liefde en vertrouwen
De Geraniumolie droeg ik elke dag bij mij in mijn ketting zodat ik er over heel de dag even aan kon ruiken.

Wierookolie is de olie van de waarheid
Deze olie rook ik elke ochtend even diep aan en nam elke dag 1 druppel in mijn mond.

Balance is de olie van aarden
Deze olie smeerde ik een aantal keren per dag verdund op mijn polsen en in mijn nek.

Om te bepalen welke olie voor jou geschikt is, is het fijn om je meer te verdiepen in de oliën. Mij helpt dat door veel op internet te lezen, ik heb een aantal boeken over aromatherapie waaronder eentje speciaal over emoties en essentiële oliën en ik volg een opleiding aromatherapie bij Ellen Wagenaar van Stichting Wellness & Aromatherapie (stichtingwellness.nl).

Hoe kan je nog meer ontspannen met essentiële oliën?

In bad of een voetenbad
Meng 1 tot 3 druppels essentiële olie met een emulgator (badzout, neutrale badolie, melk, honing) en voeg dit toe aan je badwater. Zet een muziekje aan, neem een kopje thee mee, zet een kaarsje aan, dim het licht en ontspan.

ontspannen_bad

In een diffuser
Een diffuser of aromavernevelaar is een fantastische manier om een geur te verspreiden in een slaap- of woonkamer. Voeg een paar druppeltjes olie toe aan het water en zet hem aan. Ik laat de diffuser gerust heel de nacht aan staan en zijn werk doen maar dat is heel persoonlijk, je kan hem ook even aanzetten voordat je gaat slapen of er zijn diffusers met een timer. Heb je geen timer en wil je niet dat hij heel de nacht aan staat doe er dan niet teveel water in. Een goede diffuser gaat automatisch uit wanneer het water op is.

Op je kussen
Je zou een druppel essentiële olie op je kussen kunnen doen of bij kinderen op een knuffel waar ze aan kunnen ruiken. Ik vind dat af en toe lekker met Lavendel (Lavender) maar er zijn mensen die 1 druppel al te heftig vinden. Dus wees voorzichtig en probeer uit wat voor jou goed is.

Spray
Maak een spray om in je kamer, op een kussen op de bank of op je beddengoed te sprayen. Dat kan al heel simpel met 30 ml water en ongeveer 5-6 druppels essentiële olie. Het kan eventueel ook met alcohol. Schud het flesje voor je gaat sprayen zodat de olie goed mengt.

Welke essentiële oliën kan je gebruiken?

Lavendel (Lavender) – Roomse Kamille (Roman chamomile) – Sandelhout (Sandelwood) – Marjolein (Marjoram) – Ylang Ylang – Wierook (Frankincense) – Scharlie (Clary Sage) – Sinaasappel (Wild Orange) – Vetiver – Geranium – Melisse ((Melissa) – Bergamot – Kalmerende samenstelling

ontspannen_lach

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Ga nooit zomaar zelf experimenteren maar raadpleeg een Aromatherapeut.

Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.

Geef een reactie