Oraal gebruik van essentiële oliën veilig?

oraal Oraal gebruiken van essentiële oliën een onderwerp waar heel veel verschillende meningen over bestaan en waar ik regelmatig vragen over krijg. Ik adviseer de mensen die bij mij een (gratis) basis workshop volgen om sommige essentiële oliën in hun water te drinken. Dit doe ik omdat het erg lekker is maar daarnaast ook vele gezondheidsvoordelen kan bieden. Persoonlijk ontwijk ik verhalen die mensen bang maken en waar ik geen onderbouwing vind voor deze bangmakerij. Ik ben er eigenlijk klaar mee om me te verdedigen dat ik nog geen jarenlange opleiding heb gevolgd en toch ontzettend veel weet over het menselijk lichaam, voeding en essentiële oliën. Ik heb mezelf ontwikkeld en heel veel geleerd door in de praktijk al twee jaar lang iedere dag bezig te zijn met “gezondheid” in de breedste zin van het woord en alles wat met essentiële oliën te maken heeft. Ik volg wel degelijk een opleiding maar praktijk ervaring heeft zo ontzettend veel meer waarde. Hiermee zeg ik niet dat ik alles weet, maar wie weet dat wel….. Ik geef altijd als voorbeeld dat wanneer je een jarenlange opleiding hebt gevolgd, het nog niet wil zeggen dat je je vak goed kunt beoefenen. Ik heb jaren geleden mijn visagie diploma gehaald omdat ik dacht dat het fantastisch leuk werk zou zijn. Niks bleek minder waar, het was niet mijn wereld en mijn passie lag daar totaal niet. Ik ben helemaal geen goeie visagiste maar heb wel mijn diploma gehaald bij een zeer bekend visagiste opleidingsinstituut!

Terug naar de oliën!

Natuurlijk is het belangrijk dat we mensen leren veilig met essentiële oliën om te gaan. Tijdens de workshops wordt hier altijd veel aandacht aan besteed. Omdat er bij alternatieve geneesmiddelen geen bijsluiter meer geleverd mag worden en al helemaal niet op het doosje of flesje mag staan voor welke gezondheidsuitdagingen je  de producten zou kunnen gebruiken is het heel belangrijk dat mensen begeleid kunnen worden bij het gebruik van essentiële oliën. Tijdens de workshops werk ik met CPTG gecertificeerde oliën die GRAS approved zijn. Dit betekent dat ze door de FDA gecertificeerd zijn en geschikt zijn voor inname. Dit zelfde geldt ook voor veel producten waarvan nu blijkt dat ze helemaal niet zo gezond zijn voor ons lichaam. Dit zegt dus ook niet echt heel veel.

Veilige oliën

De essentiële oliën met een CPTG keurmerk zijn 100% natuurlijk en bevatten geen synthetische stoffen, pesticide of metalen. Essentiële oliën zijn 50 tot 70 keer krachtiger dan kruiden, je kunt je dus voorstellen dat het niet goed voor je is om zomaar alles in je mond te stoppen. Je moet dus wel degelijk weten waar je mee bezig bent.

Pepermunt oraal innemen

Tijdens mijn basis workshop mogen de deelnemers een druppel Pepermunt olie in nemen, is dit gevaarlijk….? Nee natuurlijk niet! Wel zijn er een aantal zaken die er zeker toe doen, Pepermunt wordt afgeraden bij mensen met een hoge bloeddruk en wanneer je borstvoeding geeft stopt de productie. Zijn dit redenen om het dan nooit meer te gebruiken, nee natuurlijk niet. Kan iemand hier heftig op reageren? Ja, dat kan maar nee het is niet gevaarlijk. Pepermunt is het oudste medicijn ter wereld en heeft biedt vele gezondheidsvoordelen. Het onderdeel “slijmvliezen” kom ik zo nog op! Een druppel Pepermunt is gelijk aan 25 kopjes pepermunt thee. Het is dan ook helemaal niet lekker om een kop thee te maken met een druppel Pepermunt olie. Daarom adviseer ik een satéprikker door je olie te halen en dit door je lauwwarme water te roeren, een beetje honing erbij en voila….heerlijke Pepermunt thee. Je gaat er echt niet dood aan en het is nog 100% natuurlijk ook, geeft rust op de maag. Bij hoge bloeddruk kun je gerust een druppeltje Venkelolie gebruiken in plaats van Pepermunt.

Citroenolie in je water

Ook mag iedereen tijdens mijn workshops water drinken met Citroen olie of Wilde Sinaasappel. Dit is heerlijk, ik drink het iedere dag. Per liter water adviseer ik 3 druppels Citroen olie, citroen olie reinigt ons lichaam op celniveau. Veel toxische stoffen worden juist in onze cellen opgeslagen dit kan uiteindelijk veel klachten veroorzaken (slapeloosheid, eczeem, hoofdpijn). Is het gevaarlijk om Citroenolie in je water te drinken….NEE natuurlijk niet. Ik ben zo blij dat ik deze week bij een lieve vriendin was die ook haar angst over de verhalen op internet tegen mij uitte. Samen hebben we even berekend hoe gevaarlijk het nou eigenlijk is. Nou hier komt de berekening!

De berekening van 3 druppels Citroenolie

In een flesje van 15ml zitten 240 druppels essentiële olie. Er zijn 45 citroenen nodig om 15ml Citroenolie te produceren. De essentiële olie wordt geperst uit de schil van de citroen. Een hele simpele berekening (euhh moet ik nou 240 delen door 45 of 45 delen door 240..) geeft als uitkomst dat 3 druppels essentiële olie nog niet eens 60% schil van een hele citroen zal zijn. Nou, nou dat is wel heel gevaarlijk natuurlijk…..! Nee hoor, je mag gerust 2 liter water met 6 druppels Citroen olie drinken. Ik doe het iedere dag en leef in goede gezondheid! oral_lemon

NEE, niet zomaar essentiële oliën in je water drinken!

Geldt het voor alle oliën dat je ze zomaar in je water kunt doen en drinken? NEE natuurlijk niet! Kun je een reactie krijgen wanneer je essentiële oliën drinkt of in je mond stopt? Jazeker, net als dat sommige mensen reageren op appel, noten, aardbeien en vele andere voedingsmiddelen kun je ook een reactie krijgen wanneer je gevoelig bent voor het oraal innemen van essentiële oliën. Laat je ten alle tijden goed voorlichten heb je twijfels dan niet doen, je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen lichaam en luister goed naar jezelf. 

Slijmvliezen

Slijmvliezen vormen een beschermende laag op het oppervlak van alle holle organen met een opening aan de buitenkant van het lichaam. Slijmvliezen van de luchtwegen dienen andere functies dan slijmvliezen elders in het lichaam. Sommigen mensen vrezen dat het gebruik van essentiële oliën aromatisch, oraal, of intern de slijmvliezen beschadigen. Die angst is ongegrond na een snel onderzoek naar hoe onze slijmvliezen werken is gebleken dat slijmvliezen een verscheidenheid aan beschermende stoffen produceren, waaronder mucine. Mucine is een geglycosyleerd eiwit met het unieke vermogen om water vast te houden en een gel-achtige structuur noemen we vaak slijm. Slijm hecht zich aan bijna alles. Slijm heeft drie hoofddoelen: de bescherming van de cellen van het lichaam, vasthouden aan vuil en microben, en meng met voedsel om het ​​soepel door te laten door het spijsverteringskanaal. Slijm wordt continu vervangen door de cellen die het produceren. Slijm doet geweldige werk bij het ​​beschermen van de onderliggende slijmvliezen, die op hun beurt bestaan ​​uit snel regenereren epitheelcellen. Als etherische oliën worden ingenomen, blijven ze niet hangen in onze maag. Onderzoek heeft aangetoond dat lipofiele stoffen binden aan bepaalde gebieden van mucine (slijm). Etherische oliën zijn lipofiele stoffen, en binden zich dus aan slijm. Na binding aan slijm, zullen ze door het spijsverteringskanaal afgevoerd worden totdat ze worden geabsorbeerd in de bloedstroom. Kortom, bij het ​​nemen van essentiële oliën aromatisch, oraal, of intern, hoef je je geen zorgen te maken over nadelige gevolgen voor de slijmvliezen, zolang je je houdt aan de ideaal aanbevolen hoeveelheden en leert welke essentiële oliën veilig zijn voor inname. Het lichaam heeft veel verwerkingsmethoden voor het gebruiken van essentiële oliën in een veilige en effectieve manier ontwikkeld. Ik hoop dat voor veel mensen de angst voor inname van essentiële oliën verminderd is. Ik wil niemand adviseren essentiële oliën zonder begeleiding oraal te gaan gebruiken. Dit blog is uitsluitend bedoeld om sommige ongegronde angsten uit te leggen. Ik hoop dat we met deze onderbouwde informatie mensen nog beter kunnen begeleiden.

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid! Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. De basisklas heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”. Ik geef deze workshop gratis en vrijblijvend in Wijhe, klik hier om je aan te melden. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl. Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl). Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden. doterra

Geef een reactie