Wespenplaag en muggen in aantocht, de juiste essentiële oliën een musthave!

Wespenplaag op komst, dat was deze week het nieuws van de dag ! Alle alarmbellen gaan rinkelen bij iedereen die een allergische reactie kan krijgen door een steek. Dit kan namelijk hele nare lichamelijke gevolgen hebben dus onderschat het niet. Nou wil ik natuurlijk niemand bang maken en sowieso is angst de slechtste regeerder wanneer je een wesp tegenkomt en begint te meppen worden ze zeker agressief. Vooral rustig blijven en de wesp ontwijken!

Ik houd van insecten, ze zijn echt prachtig en ook zo ontzettend nuttig, lees daarom eerst rustig dit blog en maak ze niet gelijk dood. Ze verjagen voelt voor mij veel beter, zij hebben ook recht om hier te zijn toch?

wespenplaag

Wespenplaag

Dit jaar hebben we last van een 2de generatie wespenkoninginnen. Een dubbel zo groot aantal wespenkoninginnen geeft ook dubbel zo veel wespen. Nou zijn wespen meestal wel wat agressiever dan bijen maar nog steeds is rustig blijven en de wesp rustig uit de weg gaan het best om een steek te ontwijken.

Je kunt ook voorzorgsmaatregelen nemen door een essentiële olie te gebruiken tegen deze mooie insecten. Wespen houden absoluut niet van Kruidnagel (Clove). Er zijn verschillende mogelijkheden om deze olie in te zetten tegen de wespenplaag.

Plaats een paar druppels Kruidnagel olie (Clove) op een schoteltje in de omgeving waar je de wespen op afstand wil houden. Je kunt ook een paar druppels op kleine linten, koorden of doek druppelen, hang het rond het af te schermen gebied om de insecten te weren.

Toch gestoken, wat nu

Mocht je toch gestoken worden dan is het zaak de angel te verwijderen en de plek uit te zuigen zodat je het gif zoveel mogelijk verwijdert. Maak een koud kompres met een paar druppels Roomse Kamille (Roman Chamomile) en breng deze een paar uur of zo lang mogelijk aan over de steek. Geen Roomse Kamille bij de hand dan is een druppel Lavendel ook een mogelijkheid.

Ik heb nog geen wesp gezien maar mijn flesje Kruidnagelolie staat klaar voor gebruik!

Muggen en andere insecten

Hele vervelende muggen zijn en andere insecten zijn in mijn huis gespot. Door de muggen ben dan ook al meerdere keren gestoken. Het is weer tijd om de diffuser te gaan gebruiken met een insect werende samenstelling. Deze samenstelling combineert essentiële oliën die niet alleen bijtende insecten afweren.

muggen

Enkelvoudige oliën die je hiervoor kunt inzetten zijn:

 • Lemon eucalyptus (insectendodend, kakkerlakken, zilvervisjes)
 • Citronella (insectenwerend middel)
 • Citroengras (insectenwerend)
 • Skimmia laureola (parasitische wormen en insecten)
 • Kattenkruid (vliegen)
 • Amyris schors (insectenwerend)
 • Afrikaanse sandelhout (houdt insecten op afstand)
 • Cabreuva-balsem (verzacht huidirritaties en verwondingen)
 • Wilde sinaasappel (verkwikkende citrusgeur)
 • Witten den (pijnstillende eigenschappen)
 • Cederhout (muggen en insecten)
 • Eucalyptus (kakkerlakken, reuzenmieren en hoofdluis)
 • Hawaïaans sandelhout (insectenwerend)
 • Genet (een opbeurende bloemengeur)
 • Roos (insectenwerend)
 • Kokosolie (draagolie)

Gebruik een diffuser

Om de muggen tegen te gaan gebruik ik een diffuser, dit is een onmisbaar apparaat in mijn huis. In de slaapkamer, woonkamer en op kantoor gebruik ik dit apparaat met regelmatig verschillende essentiële oliën. Heel veilig in gebruik, de diffuser werkt op netstroom. Koud water voeg je toe aan het reservoir samen met een aantal druppels essentiële olie. Het water wordt niet heet dus ook veilig bij je kinderen op de slaapkamer te gebruiken!

De hoeveelheid druppels hangt sterk af van de grote van de ruimte. Mijn slaapkamer is ongeveer 10m2, de diffuser staat naast mijn bed. Ik gebruik ongeveer 4 druppels essentiële oliën. Wanneer ik het raam open heb en bijvoorbeeld tv kijk dus licht op mijn slaapkamer aan heb voeg ik ook nog 1 druppel Citroengras (Lemmongrass) toe. Deze geur vinden muggen afschuwelijk terwijl ik het heerlijk vind ruiken. Geen mug die mijn slaapkamer nog wil betreden!

Gebeten door een mug?

Een muggenbeet kan echt vervelend zijn, het jeukt en als je gaat krabben krijg je lelijke wonden en plekken die ook nog eens flink kunnen gaan ontsteken. Lavendelolie biedt dan de uitkomst. Jeuk verdwijnt onmiddellijk en je kunt het vaker aanbrengen tot de jeuk niet meer terug komt. Geen lelijke plekken of wondjes die gaan ontsteken als je de beet direct op deze manier behandeld.

Ik kreeg nog een hele leuke tip van een dame die een sprayfles maakt met water en essentiële oliën. Zij sprayt dit op haar gordijnen en kozijnen om de muggen uit de slaapkamer te weren. Heb je geen diffuser op je slaapkamer dan is deze tip natuurlijk een schitterend alternatief!

Recept voor antimuggenspray:

Gebruiksaanwijzing: spray dagelijks op gordijnen en kozijnen om de muggen te weren! Ik gebruik altijd een glazen fles omdat ik daar ook citrusoliën in kan gebruiken.

Ik wens iedereen een heel fijn muggen en wespen vrije lente en zomer!

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Ga nooit zomaar zelf experimenteren maar raadpleeg een Aromatherapeut.

Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.