Kinderen en het gebruik van essentiële oliën

Afgelopen zaterdag hebben wij het evenement Super Saturday in Almere georganiseerd. Super Saturday Almere is elke eerste zaterdag van de maand en we geven dan een basisklas voor diegene die nog niet bekent zijn met essentiële oliën en een verdiepingsklas met een thema voor iedereen die de essentiële oliën die wij gebruiken kennen, ook gebruiken en meer verdieping wil horen. Picassa2 Op zaterdag 7 november as. is de volgende Super Saturday Almere dus heb je interesse laat het ons weten via info@enjoil.nl of kijk in onze kalender op onze website. Zaterdag was het thema van de verdiepingsklas ‘Kinderen en essentiële oliën’. Graag wil ik jullie hier iets over vertellen.

Waar moet je op letten met het gebruik van essentiële oliën bij kinderen?

kinderen Bij kinderen is het heel belangrijk is om alle oliën ALTIJD te verdunnen met een draagolie, dat kan bijvoorbeeld zijn (gefractioneerde) kokosolie, amandelolie, jojobaolie. De huid van kinderen is heel kwetsbaar en gevoelig, 100% essentiële oliën zijn heel puur en daardoor te heftig om puur op de kinderhuid te gebruiken. Er zijn een aantal zogenaamde hete oliën zoals Oregano, Tijm, Cassia, Kaneel (Cinnamon) en Kruidnagel (Clove). Met deze oliën is het advies extra voorzichtig te zijn bij kinderen en ook extra te verdunnen met een draagolie. Breng geen olie aan op de handen of vingers van kinderen. Via de handen/vingers kan de olie in de ogen of mond van de kinderen komen. Komt de olie toch in de ogen of op de huid en gaat dit irriteren NOOIT water gebruiken om de olie te verwijderen, met water wordt het alleen maar erger! Doe een draagolie (bijvoorbeeld olijf-, zonnebloem-, kokos-, amandelolie) op een tissue, wattenschijfje, keukenrol of iets anders en wrijf daarmee de olie uit de ogen of van de huid. Essentiële oliën waar menthol in aanwezig is, is niet geschikt voor baby’s of wees hier in ieder geval heel voorzichtig mee. Deze oliën kunnen invloed hebben op de ademhaling van de baby.

Hoe gebruik je essentiële oliën bij kinderen?

In een diffuser Heel geschikt om een heerlijke geur te verspreiden die kinderen bijvoorbeeld helpt bij verkoudheid, griep, wakker worden, focussen tijdens huiswerk maken of drukke kinderen wat te laten ontspannen. Vergeet ook niet om in de kinderkamer gebruik te maken van een diffuser voor bovengenoemde of om lekker en ontspannen te slapen bijvoorbeeld. Lees ons blog over diffusen. Op de huid Smeer de olie die kinderen nodig hebben onder de voetjes, onder de voeten zitten de grofste poriën van ons lichaam waardoor de essentiële olie binnen 30 seconden wordt opgenomen in het bloed en zijn weg vindt waar het nodig is. Plaatselijk smeren mag ook maar vergeet dan echt niet de olie ALTIJD te verdunnen! Dus heeft een kind buikpijn of hoofdpijn dan mag je de olie verdunt op het hoofd of buik smeren. Let op bij het hoofd dat het niet in de ogen komt! Masseren is natuurlijk ook een mooie manier om de oliën te gebruiken, wie houdt er niet van een massage? Een massage is voor iedereen geschikt dus ook voor kinderen en baby’s is dit natuurlijk heel fijn. doterra_voetmassage Drinken Voor kinderen onder de 6 jaar wordt afgeraden om essentiële oliën in het water te drinken. Vanaf 6 jaar mag dit dus wel, gebruik dan bij voorkeur de citrusoliën zoals Wilde Sinaasappel, Citroen en Grapefruit. Let hierbij wel op dat de olie uit glas wordt gedronken. 100% natuurlijke essentiële oliën zijn zo puur dat ze plastic oplossen. Een alternatief voor glas om bijvoorbeeld mee naar school te nemen zijn aluminium bidons. DIY met essentiële oliën Zoals we misschien wel weten zit, net als bijvoorbeeld in make-up reinigingsdoekjes voor ons, in de vochtige babydoekjes en billencrème ingrediënten die niet goed zijn voor onze gezondheid. Babydoekjes bevatten parabenen, allergenen en andere ingrediënten die allergieën kunnen veroorzaken en negatief werken op het immuunsysteem en de hormonen van het kindje. De actieve stof in billencrème is vaak zinkoxide wat bij contact met zonlicht een chemische reactie geeft waarbij vrije radicalen ontstaan waardoor het risico op huidkanker wordt verhoogd, aldus een onderzoek van de Missouri Universiteit. Conclusie, maak dit soort producten gewoon zelf zodat je weet wat er in zit en je ook de ingrediënten kan toevoegen die jij belangrijk vindt of je kindje nodig heeft. Er zijn heel veel recepten te vinden op Google en om je een idee te geven en je wellicht te inspireren zal ik er hier twee delen.

DIY Vochtige babydoekjes

diy_vochtige_doekjes Wat heb je nodig?
 • 1 keukenrol, doormidden gesneden (bewaar de andere helft voor later)
 • 2 kopjes warm water (die je eerst hebt gekookt en licht heb laten afkoelen)
 • 2 eetlepels gefractioneerde kokosolie of een andere draagolie
 • 3 druppels essentiële Lavendel olie*
 • 3 druppels essentiële TeaTree (Melaleuca) olie*
 • Lekvrije bewaardoos waar de keukenrol in past
Hoe ga je te werk?
 • Meng de oliën met het water en verdeel dit over de halve keukenrol in de bewaardoos
 • Doe de deksel erop en zet de doos op zijn kop
 • Draai de doos na een minuut of vijf om en laat nog 5 minuten staan
 • Nu kan je het karton uit het midden van de keukenrol verwijderen
 • Vanuit het midden kan je nu de vochtige doekjes gebruiken
De doekjes blijven ongeveer 3 weken goed.

DIY Billen crème

Wat heb je nodig?
 • 18 gram bijenwas
 • 100 gram gefractioneerde kokosolie of een andere draagolie
 • 2 druppels essentiële Lavendel olie*
 • 2 druppels essentiële TeaTree (Melaleuca) olie*
 • Eventueel 2 druppels essentiële Roomse kamille olie*
Hoe ga je te werk?
 • Laat de bijenwas en de kokosolie au bain-marie smelten
 • Laat een klein beetje afkoelen en voeg dan de essentiële oliën toe
 • Doe alles in een schoon bakje of liever een glazen potje en laat verder afkoelen
 • Klaar!
*Uiteraard kan je zelf variëren met de essentiële oliën, zoek naar de olie die bij jullie past en welke je kindje nodig heeft. Ben je nog niet bekend met de producten die wij gebruiken en wil je bestellen of meer informatie neem dan contact met ons op via info@enjoil.nl. We helpen je graag! Neem ook eens een kijkje in onze kalender, we geven regelmatig (gratis) workshops in Groenekan (Utrecht), Almere, Zwolle, Woerden of op locatie indien gewenst.

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid! Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. De basisklas heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”. Ik geef deze workshop gratis en vrijblijvend in Wijhe, klik hier om je aan te melden. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl. Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl). Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden. doterra

Geef een reactie