Houtoliën

Houtoliën zijn er ook in vele variaties en worden gedistilleerd uit de takken of bast van een boom. Het zijn vaak ontspannende geuren die wel wat zwaarder ervaren kunnen worden. Houtachtigen oliën zijn goed te combineren met bloemenoliën maar ook met de citrus– of kruidenoliën zijn er mogelijkheden om te combineren. Houtoliën worden vaak gerekend tot de basisnoten in een parfum. Aldehyde (in Kaneelolie) bijvoorbeeld wordt als eerste nagemaakt in de parfumindustrie om te gebruiken in Chanel No.5 omdat deze geur lang blijft hangen.

houtolien

Houttype

Zoals gezegd in mijn blog over de bloemenoliën kunnen wij een bloem-, zaad-, blad-, citrus-, wortel-, kruiden- en dus ook een houttype zijn. Wanneer je een houttype bent houd je waarschijnlijk van alles wat de natuur ons brengt op voedingsgebied maar ook op het gebied van huidverzorging en de inrichting in je huis die zoveel mogelijk met natuurlijk materialen zal zijn. Een houttype houdt vaak voet bij stuk en blijft bij zijn/haar mening. Is vaak een steun en toeverlaat voor andere maar kunnen zelf afstandelijk over komen en laten niet graag het achterste van hun tong zien. Ze hebben vaak een leidinggevende functie, kunnen goede inzichten geven maar laten de uitvoering over aan een ander. Houttypes vallen niet graag op en kunnen vaak wat ingetogen en somber over komen.

Chemie van houtoliën

De meeste houtoliën bevatten in meer of mindere maten Sesquiterpenen die de volgende belangrijke eigenschappen hebben: Kalmerend, desinfecterend, anti-allergisch, versterkend, ontstekingsremmend, immuunversterkend en krampstillend. Bovendien kan een hoge dosis Sesquiterpenen helpen het zuurstof in het limbische gedeelte van onze hersenen te vergroten wat een positief effect heeft op de werking van de pijnappelklier en hypofyse.

Voorbeelden van houtoliën

Cederhout (Cedarwood) – Levensboom (Arborvitae) – Cipres (Cypress)
Kaneel (Cinnamon) – Sandelhout (Sandelwood)

Cederhout (Cedarwood)
– Olie van gemeenschap
– ‘Neem de tijd, keer je naar binnen, daar is je thuis’

ceder_houtolien

Cipres (Cypress)
– Olie van bewegen en stromen
– ‘Concentreer je op het wezenlijke’

cipres_houtolien

Kaneel (Cinnamon)
– Olie van seksuele harmonie
– ‘Ik geef je warmte om te leven en lief te hebben’

kaneel_houtolien

Levensboom (Arborvitae)
– Olie van onveranderlijke vriendschap
– ‘Richt je tot jezelf en concentreer je’

levensboom_houtolien

Sandelhout (Sandelwood)
– Olie van heilige toewijding
– ‘Ik wijs je de weg naar God’

sandelhout_houtolien

Toepassen van houtoliën

Combineer ook gerust verschillende houtoliën met elkaar of met andere type oliën, ook hier geldt weer experimenteer en ontdek wat bij je past.

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Ga nooit zomaar zelf experimenteren maar raadpleeg een Aromatherapeut.

Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.

Geef een reactie