Vuurwerk angst minimaliseren bij honden

Vuurwerk angst, het einde van het jaar komt er weer aan. Voor vele een gezellige periode, maar voor sommige honden een ware crime. Ik heb zelf een hond gehad die enorm bang was voor vuurwerk en onweer. Voor de hond is het een echte kwelling en voor de baas natuurlijk ook.

vuurwerk

Hoe herken je vuurwerk angst en stress bij een hond

vuurwerk angst
Stress signalen bij een hond
Als je hond drie of meer stresssignalen laat zien of hij/zij laat één signaal heel veel zien, haal je hond dan uit de situatie waarin ze zich verkeren. Dit is het geval van vuurwerk angst lastig. Gelukkig zijn er wat manieren om je hond te helpen.

Wat kun je zoal doen:

 • Houd ramen en deuren gesloten en sluit de gordijnen
 • Zorg dat u hond gechipt is (i.v.m. weglopen)
 • Speel rustgevende muziek. Meest effect heeft u als u kiest voor rustgevende muziek met een tempo dat dicht bij de hartslag van uw hond in rust is. Kijk bijvoorbeeld eens naar: https://www.youtube.com/watch?v=2CDGNtF0asg
 • Zorg voor aangepaste wandeltijden bijvoorbeeld s’morgens heel vroeg naar het bos
 • Zorg voor een veilige plek in huis bijvoorbeeld een bench die je bedekt met dekens zodat er een soort van hol ontstaat waarin je hond lekker kan weg kruipen. (laat het deurtje wel open zodat de hond zelf kan bepalen waar het naar toe gaat, dwing nooit)
 • Simpele hersenwerkjes inzetten voor geestelijke afleiding
 • Een kalmerende touch of massage eventueel met essentiële olie, is je hond dit niet gewend oefen dan ruim op tijd hiermee. Wanneer je het inzet op de dag zelf kan dit juist nog meer stress opleveren voor de hond.

ClaudiaCoster

Welke oliën kun je inzetten

Het beste kun je de hond zelf laten kiezen, ze weten heel goed wat ze op dat moment nodig hebben. Laat de hond ruiken aan het gesloten flesje, de neus van een hond werkt vele malen beter dan die van mensen.

Voor een rustgevend effect kies je uit: 
Lavendel, Serenity, Vetiver, Cederwood en grondende oliën

Bij angst:
Roman Chamomile, Lavendel, Sandelhout en Wild Orange

Bij agressief gedrag:
Bergamot, Roomse Kamille, Geranium, Lavender, Wild Orange

Hoe in te zetten:

 • Doe een paar druppels van de gewenste olie in een diffuser/luchtbevochtiger
 • Een druppel van de gekozen olie op het ligkussen van je hond
 • masseer het puntje van oor of over de rug van de hond al naar gelang de hond dit gewend is en zijn/haar voorkeur heeft

Gebruik alleen 100% zuivere gecertificeerde oliën. Bij kleine honden altijd de olie verdunnen met een draagolie.

Recept rustgevende spray

Benodigdheden: gebruik een 15 ml spray fles

Oliën:

 • 10 druppels Lavendel
 • 5 druppels Cederhout
 • 2 druppels Vetiver
 • 2 druppels Frankincense

Vul de fles verder met gefractioneerde kokosolie

Masseer dit mengsel over de rug van de hond langs de ruggenwervel, masseer eventueel de puntjes van het oor en spray eventueel wat op de halsband van je hond.

Wij wensen alle honden een stressloze jaarwisseling!!

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Ga nooit zomaar zelf experimenteren maar raadpleeg een Aromatherapeut.

Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.

Geef een reactie