Keelpijn verlichten met essentiële oliën en recepten die je helpen

Jahoor het is weer zover dat om me heen de mensen met keelpijn niet te tellen zijn. Zelf zit er ook iets bij mij in mn keel niet helemaal lekker. Het zet niet door, misschien omdat ik al met mijn essentiële oliën in de weer ben om mijn weerstand te verhogen.

keelpijn

Keelpijn

Met het einde van het jaar in zicht merk ik dat ik moe ben en dat het een best druk heftig jaar is geweest. Dit alles maakt dat mijn weerstand verminderd is en ik vatbaar ben voor griep, verkoudheid en ook keelpijn. Niemand vind het fijn om ziek te zijn dus vind je hier de essentiële oliën die helpen jouw keelpijn te verlichten en griep te voorkomen.

Pepermunt

Pepermuntolie wordt gebruikt voor behandeling van verkoudheid, hoesten, sinus infecties van de luchtwegen, ontsteking in de mond en keel, zoals keelpijn. Het wordt ook gebruikt voor spijsverteringsproblemen, waaronder zuurbranden, misselijkheid, braken, prikkelbare darmsyndroom, krampen in het bovenste maag-darmkanaal en diarree.

Pepermunt etherische olie bevat menthol, die een verkoelende sensatie en een kalmerend effect op het lichaam geeft. Onderzoek wijst uit dat de antioxidant en anti-microbiële eigenschappen van pepermunt olie kan helpen om een zere keel te verlichten. Menthol werkt verzachtend en kalmerend bij keelpijn en maakt taaier slijm dunner om het hoesten makkelijker te maken.

Citroen (Lemon)

Citroen essentiële olie is bekend om zijn vermogen om gifstoffen uit alle delen van het lichaam te halen en wordt veel gebruikt om lymfedrainage te stimuleren. Het kan je energie verhogen en je huid zuiveren.

Citroenolie is een olie die niet mag missen bij keelpijn omdat het een antibacteriële, ontstekingsremmende olie is die voor extra speekselvorming zorgt en helpt de keel vochtig te houden.

Eucalyptus

De gezondheidsvoordelen van eucalyptusolie zijn enorm, zeker om het vermogen ons immuunsysteem te stimuleren.  De olie geeft antioxidatieve bescherming en verbetert de bloedsomloop ook de luchtwegen profiteren hier van het geeft een fris en open gevoel bij benauwdheid.

Eucalyptol is de chemische verbinding die door de wetenschap erkend is om de voordelen voor onze gezondheid. Eucalyptol ook wel “cineool” genaamd, dit is een organische verbinding waarvan is aangetoond dat het een verbazingwekkende medicinale werking heeft en het ontsteking kan verminderen. Deze heerlijke olie kan dus ook een verkoudheid of keelpijn verslaan!

Kruidnagel (Clove)

Kruidnagel essentiële olie is nuttig om ons immuunsysteem te versterken zodat het ook verlichtend kan werken bij keelpijn. Kruidnagel heeft antimicrobiële, antifungale, antiseptische, antivirale, ontstekingsremmende en stimulerende eigenschappen.

De antivirale eigenschappen en het vermogen om bloed te zuiveren verhoogt de weerstand tegen een groot aantal gezondheidsuitdagingen waaronder ook keelontsteking.

Tijm (Thyme)

Tijm olie is een van de sterkste anti-oxidanten en antimicrobiële middelen het werd vroeger al veelvuldig gebruikt als geneeskrachtig kruid. Tijm ondersteunt het immuunsysteem, de ademhaling, onze spijsvertering, het zenuwstelsel en andere systemen van het lichaam. Tijm is onder anderen een goede keuze bij een ruwe, schrapende keelpijn.

Jeneverbes (Juniper Berry)

Jeneverbes olie heeft een zoete bosachtige geur het is een populaire olie in veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen, aromatherapie blends en geur sprays. Tegenwoordig wordt jeneverbes etherische olie ook vaak gebruikt als een van de beste natuurlijke remedies voor keelpijn en luchtweginfecties, vermoeidheid, spierpijn en artritis.

Jeneverbes bevat meer dan 87 verschillende werkzame verbindingen en werkt als een antibiotica bij keelpijn met  inbegrip van een sterke anti-oxidant.

Hoe gebruiken we de genoemde oliën bij keelpijn?

Essentiële oliën kun je op 3 manieren gebruiken: door inhalatie, aanbrengen of intern gebruik.

Inademing / inhalatie

Wanneer de geur van een essentiële olie wordt ingeademd via het limbisch systeem (neus) werkt dit  onder anderen ontstressend en kalmerend het heeft invloed op onze hartslag, ademhaling, de productie van hormonen en onze bloeddruk. Aromatherapie kan worden toegepast via direct inhalaties, in een bad, in een diffuser of luchtbevochtiger maar ook een aroma hanger is erg functioneel.

Een gemakkelijke manier om direct te inhaleren is wanneer je een tot twee druppels van een etherische olie in je handen wrijft. Vervolgens maak je een kommetje over je neus en snuif je vijf tot tien keer diep en langzaam de geur op. Je kunt ook twee tot drie druppels van een etherische olie op een zakdoekje of op je kussen druppelen tijdens het slapen.

Een andere uitstekende manier om een zere keel te verzachten is door het inademen van de stoom van kokend water met een paar druppels van een aantal van de essentiële oliën die ik hierboven uitgelegd heb. Vul een grote kom met warm water en leg een handdoek over je hoofd om een tent te maken. Adem rustig door je mond en neus voor ongeveer vijf minuten.

Intern / oraal

Veel essentiële oliën kunnen worden ingenomen; echter is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de olie die u gebruikt 100% zuiver is. Veel oliën op de markt kunnen verdund zijn of  zijn vermengd met synthetische stoffen die nadelige effecten hebben op onze gezondheid. De FDA heeft een aantal essentiële oliën generiek goedgekeurd voor intern gebruik en erkend als veilig (GRAS).

Door te gorgelen met essentiële oliën bij keelpijn heb je de olie direct op het problematische gebied. Voeg eenvoudig 1-2 druppels etherische olie aan een half glas warm water en gorgelen. Het water niet doorslikken maar uitspugen na het gorgelen. Je kunt ook 1-2 druppels toevoegen aan een theelepel honing en deze innemen of er thee van maken.

draagolie

Topisch / op de huid

Pure essentiële oliën zijn krachtig het is belangrijk om ze te verdunnen alvorens ze te gebruiken op je lichaam. Je kunt een essentiële olie te verdunnen met een draagolie. Voeg 5-10 druppels etherische olie aan twee eetlepels draagolie. Je kunt vervolgens de olie aanbrengen op het probleemgebied zoals de keel, hals of borst.

Stoom recept voor keelpijn

Neem een grote kom met kokend heet water en zorg voor een grote handdoek.

Ingrediënten:
3 druppels etherische kruidnagel olie
3 druppels etherische jeneverbes olie

Voeg de oliën toe aan het water en ga ongeveer 5 minuten met de handdoek over je hoofd stomen. Adem rustig in en uit via je neus en mond.

Gorgel recept bij keelpijn

Neem en half glas lauw warm water en voeg hier aan toe:

Ingrediënten:
3 druppels etherische citroen olie
1 druppel etherische eucalyptus olie

Neem steeds kleine slokjes en gorgel steeds 10 seconde waarna je het weer uitspuugt, ga door tot je glas leeg is.

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Ga nooit zomaar zelf experimenteren maar raadpleeg een Aromatherapeut.

Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.

Geef een reactie