We merken toch wel vaak dat men het lastig vindt op welke manieren je essentiële oliën veilig kan toepassen en hoeveel je mag gebruiken. We zullen het nog een keer op een rijtje zetten.
Op de huid – Topical
Er zijn best een aantal oliën die je puur zou mogen gebruiken op de huid en gebruik je al langer essentiële oliën dan weet jij zelf het beste welke oliën dat zijn echter raden wij iedereen aan de oliën altijd te verdunnen met een draag-/basisolie. Je bent dan zuinig met de olie, je hebt meer olie om te verdelen en de werking blijft hetzelfde. Bij kinderen en de zogenaamde hete oliën adviseren we extra te verdunnen.
Hoe verdunnen we de olie?
Doe een paar druppels draagolie in je handpalm en voeg daar een druppel essentiële olie aan toe en wrijf met je handen op de plaats waar je de olie wil hebben.
Heb je regelmatig een olie nodig of wil je meerdere oliën mixen pak dan een leeg rollerflesje of pipetflesje en maak de mix voor een paar dagen.
Maak zelf een crème van bijvoorbeeld kokosolie of bijenwas en amandelolie of cacaoboter en voeg daar essentiële olie aan toe.
Wat is een draag-/basisolie?
Hier hebben we al een uitgebreid blog over geschreven, klik hier om (nog) een keer te lezen. In het kort is een draagolie, ofwel basisolie, een vette, plantaardige olie uit vruchten, zaden, noten en bloemen, die koudgeperst wordt zodat alle belangrijke stoffen, zoals vitamine en mineralen, worden behouden. Een draagolie ondersteunt de werking van een essentiële olie. Een aantal voorbeelden zijn (gefractioneerde) kokosolie, amandelolie, jojobaolie, olijfolie, zonnebloemolie, walnootolie, hazelnootolie enz.
Innemen – Intern
Allereerst een waarschuwing voordat je essentiële oliën intern gaat gebruiken. Wees ervan overtuigd dat de essentiële olie 100% natuurlijk en zuiver is! Niet alle essentiële oliën die je kan kopen en waar 100% natuurlijk op staat zijn geschikt om in te nemen! Wij gebruiken alleen oliën met het keurmerk CPTG wat betekent dat de oliën op drie momenten vijf testen ondergaan. Wanneer er onzuiverheden, pesticiden of andere ingrediënten worden gevonden die er niet in horen wordt de olie doorverkocht aan een producent die minder eisen stelt. Hiermee wordt de zuiverheid en samenstelling gegarandeerd en kunnen we de oliën veilig gebruiken en innemen. Vraag ons eventueel om advies!
Wij vinden het lekker en fijn om met name de citrusoliën in ons water te drinken dus Citroen (Lemon), Grapefruit, Wilde Sinaasappel (Wild Orange). Deze oliën helpen je met ontgiften en reinigen van je lichaam. Begin met 1 of 2 druppels op een halve liter en kijk wat je lekker vindt. Er zijn echter mensen die irritaties krijgen van het drinken op deze manier, het mag dus wel maar luister naar je lichaam en kijk wat jij fijn vindt.
Water drinken uit glas!
We willen nogmaals benadrukken dat water met of zonder essentiële oliën uit glas of RVS gedronken moet worden. We moeten niks natuurlijk maar dit eigenlijk wel! De waterflesjes die je in de winkel koopt zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. Plastic bevat bijna altijd BPA wat een toxische stof is die oplost bij meermalig gebruik. Ook plastic bidons en dergelijke zijn niet geschikt om water met de oliën te drinken. Essentiële oliën van goede kwaliteit zijn 100% pure oliën en vooral de citrus oliën lossen het plastic nog sneller op. Daarom water drinken met essentiële oliën altijd uit glas of RVS!
Er zijn ook lege vegetarische capsules op de markt, deze kun je zelf vullen met de oliën die jij nodig hebt en innemen. Let op dat je deze capsules niet van te voren klaar maakt. De olie zal de capsule oplossen dus maken en gelijk innemen.
Thee maken met een essentiële olie, een half kopje koud water, een half kopje heet water, pak een theelepel (of meer) honing, meng daar de essentiële olie doorheen en roer dit door het water. Pak je alleen heet water dan wordt de therapeutische waarde van de essentiële olie minder.
Ook in een smoothie, yoghurt, een glas (chocolade) melk of zelfs in je koffie kan je een essentiële olie toevoegen. Denk ook eens aan de kruidenoliën tijdens het koken of bijvoorbeeld Kaneel-, Sinaasappel-, gember- en Pepermuntolie bij het bakken.
Een andere optie is een mengsel te maken van honing, olijf- of walnoot- of hazelnootolie en de essentiële olie die je nodig hebt. Ik had laatst keelpijn en heb toen in een 3 ml pipetflesje 1 theelepel honing, 1 theelepel olijfolie, 1 druppel Tijmolie en 1 druppel Citroenolie gedaan en over heel de dag een pipetje in mijn mond gedaan. Deze hoeveelheid is genoeg voor één dag. Dit is ook een goede optie bij de zogenaamde ‘hete’ oliën.
Wat zijn ‘hete’ oliën?
‘Hete’ oliën zijn bijvoorbeeld Oregano, Kaneel (Cinnamon en Cassia), Tijm (Thyme) en Zwarte Peper (Black pepper). Deze oliën zullen altijd en bij iedereen irritaties geven bij puur gebruik! Je zal tintelingen, warmte en/of pijn ervaren, wees dus extra voorzichtig en alert wanneer je deze oliën gebruikt!
Deze oliën NOOIT met water innemen en ook NOOIT onverdund gebruiken!
Water verergerd de hete tintelingen/pijn/warmte van de olie, dus altijd vermengen met een draagolie of je deze olie nu wilt opsmeren of innemen. Bij kinderen extra verdunnen. Het innemen van deze oliën kan goed in een lege capsule of in combinatie met honing en/of draagolie.
Essentiële olie verwijderen uit ogen of van de huid
Krijg je een ‘hete’ essentiële olie puur op je huid of smeer je per ongeluk een essentiële olie in je ogen? Gebruik dan ALTIJD een draagolie om de essentiële olie te verwijderen. Gebruik NOOIT water, water en olie mengen niet en zal het alleen maar erger maken. Pak een draagolie die je in huis hebt, maakt niet uit wat en doe een beetje op bijvoorbeeld een wattenschijfje, tissue of keukenrol en wrijf de essentiële olie weg.
In bad
Wat is er nou lekkerder dan een heerlijk geurend (voeten)bad nemen? Met Lavendelolie heerlijk ontspannen, met sinaasappelolie voor een opwekkend effect of een mix om je spieren te ontspannen na het sporten. Ook hier is het weer belangrijk om de essentiële olie te mengen omdat anders de olie op het water blijft liggen en voor irritatie kan zorgen.
Het allerbeste is om de olie met een hydrofiele olie te mengen, daar zit een emulgator in die zorgt dat de essentiële olie goed met het badwater mengt. Heb je dit niet in huis kan een ongeparfumeerde badgel, een lepel honing, scheutje melk of badzout ook gebruikt worden. Meng de essentiële olie in een klein bakje met één van bovengenoemde mogelijkheden en doe het daarna in je badwater. Wees ook weer zuinig in het gebruik!
Aromatisch
Aromatisch is fijn bij bijvoorbeeld problemen met de luchtwegen of om een sfeer te bepalen in een ruimte, slaapproblemen en luchtzuivering.
Kan via de handen door een druppel essentiële olie in je handpalm te wrijven, een kommetje over je te maken en diep te inhaleren, let op dat je vingers niet in of dicht bij je ogen komen.
Op je kussen een druppeltje Lavendelolie om lekker te slapen, let op dat je echt maar één druppel gebruikt, teveel werkt averechts.
In een aromavernevelaar/diffuser om de lucht te zuiveren wanneer er griep heerst of om een positieve geur te verspreiden met bijvoorbeeld Wilde Sinaasappel. In een diffuser kan je blijven variëren en experimenteren.
Via www.ybmc.nl is een mooie aromavernevelaar te bestellen waar wij zeer tevreden over zijn. Op deze site zijn ook lege rollerflesjes en dergelijke te vinden. De moeite waard om eens rond te kijken in deze webshop.
Dit is wellicht een handig schema als houvast hoeveel druppels je ongeveer kan gebruiken op een dag.
Tot slot
Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. De basisklas heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”. Ik geef deze workshop gratis en vrijblijvend in Wijhe, klik hier om je aan te melden. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl.Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl).Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.OkMeer lezen