Gember kent bijna iedereen wel als poeder in de keuken of zoals ik zo’n potje met van die gemberbolletjes, mijn oma at die vroeger heel graag, ik vond ze maar vies en scherp. Ik weet niet precies waarom mijn oma het at en kan het haar ook niet meer vragen maar waarschijnlijk wist zij, misschien onbewust, dat gember goed voor de gezondheid is. Gember heeft een geneeskrachtige werking.
Verse gember is qua smaak best pittig en sommige moeten er even aan wennen maar is uiteindelijk heerlijk om thee mee te maken of bijvoorbeeld toe te voegen aan een smoothie of een zelf gemaakt sapje.
Gember wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt voor medicinale doeleinden en ook in de keuken en cosmetisch wordt gember al duizenden jaren gebruikt. In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwen bekend om zijn positieve werking op het spijsverteringssysteem en bij griep. De gemberwortel bevat 17 medicinale werkstoffen.
Gember essentiële olie
Gember is vers verkrijgbaar maar ook als poeder, siroop, gekonfijt en ook als essentiële olie.
Botanische familie
Zingiberaceae – Gembergewassen (net als Laos, Kurkuma en Kardemom)
Extractiemethode
Stoomdestillatie van de gedroogde en vers gemalen wortelstokken
Opbrengst
23 kilo wortelstok is nodig voor 1 liter essentiële olie
Geur
Warm – Kruidig – Houtig – Fris – Zoet –> Gember valt onder de midden-/topnoten
Smaak
In tegenstelling tot verse gember smaakt de gemberolie niet scherp omdat de moleculen die verantwoordelijk zijn voor de scherpte te groot zijn om in de olie te worden opgenomen. Gember co² (andere extractie methode) olie bevat wel de fenolen Gingerol en Shogaol welke zorgen voor de scherpe smaak die we kennen van Gember. Maar in de ‘gewone’ gemberolie zitten deze stoffen dus niet en is de smaak en geur milder.
Uiterlijk
Rietachtige rechte stengels, speervormige bladeren, in de zomer geelgroene bloemen en kan tot 1,5 meter hoog worden. De Gemberolie is lichtgeel tot groen van kleur.
Symbolische betekenis / Plantenboodschap
Gember geeft weer pit in je leven –> de bloemen van de gemberplant heeft een pittige uitstraling.
Emotioneel
Gember is de olie van versterking
* De olie helpt om patronen te doorbreken en je verantwoordelijkheid te nemen
* De olie werkt verhelderend
* De olie geeft zelfvertrouwen
* De olie helpt je leven weer vorm te geven
Chemie van de gemberolie
Gemberolie bestaat voor ongeveer 90% uit zogenaamde Sesquiterpenen waarvan de Zingibereen, Farneseen, Sesquiphellandreen, Curcumeen en Bisaboleen verantwoordelijk zijn voor de citrusachtige aroma van de olie. Zingibereen ondersteunt en verbetert bovendien de spijsvertering en zorgt voor de ontstekingsremmende werking.
Eigenschappen van gemberolie
Kan een pijnstillende werking hebben bij onder andere kies-, keel- of spierpijn en reuma
Kan helpen bij misselijkheid, ook tijdens zwangerschap en bij reisziekte
Kan stimulerend werken op de bloedcirculatie en bij vermoeidheid
Kan krampstillend en ontstekingsremmend werken
Kan emotioneel versterkend en verhelderend werken
Kan verwarmend werken voor het lichaam bij griep, kou, koude handen/voeten
Kan helpen bij spijsverteringsstoornissen zoals diarree, winderigheid, eetlustproblemen en maagklachten
Gemberolie is nagenoeg niet fototoxisch maar in combinatie met oliën die dat wel zijn werkt gemberolie versterkend. Let dus op als je gemberolie combineert met een citrusolie en in de zon gaat.
Gemberolie combineert goed met Ylang Ylang, Sandelhout, Geranium en de Citrusoliën.
Hoe gebruiken we gemberolie?
Aromatisch
In een aromavernevelaar/diffuser eventueel in combinatie met een andere olie
Geeft een warm en kruidig aroma en helpt bijvoorbeeld bij chronische bronchitis, ontstoken neusslijmvliezen, griep en vermoeidheid
Emotioneel werkt het verhelderend, versterkend en geeft zelfvertrouwen
Smeer de olie onder de voeten (reflexpunten) of plaatselijke waar nodig
Maak een massageolie met Gemberolie en masseer ermee
Bij pijnlijke of vermoeide spieren, reuma, koude handen/voeten en om de bloedcirculatie te stimuleren
In bad
Meng essentiële oliën altijd eerst met een emulgator (neutrale badolie, zeezout, honing, melk) en voeg dit toe aan je badwater.
Goed bij spierpijn, reuma en om de bloedcirculatie te stimuleren
Inwendig
Maak thee van gemberolie. Wil je niet alleen van de smaak genieten maar ook gebruik maken van de therapeutische werking van de olie verwarm de olie dan niet meer dan ongeveer 45 graden (net als bij honing). Pak dus een half glas gekookt water en een half glas koud water en voeg daar de olie aan toe. Dit geldt voor alle essentiële oliën.
Heb je keelpijn en wil je een druppeltje Gemberolie innemen om het te verzachten neem dan een theelepel honing en voeg daar de gemberolie aan toe, laat dit smelten in je mond en slik langzaam door. Wat ik doe is in een klein pipetflesje (3 ml) 1 theelepel honing, 1 theelepel walnootolie (kan ook met een andere draagolie) en daar voeg ik 2 of 3 druppels essentiële olie aan toe. Over heel de dag neem ik steeds een klein beetje en mijn keelpijn verdwijnt heel snel.
Innemen kan onder andere bij spijsverteringsproblemen, griep, misselijkheid en keelpijn.
Koken en bakken
Gemberolie is lekker in zelfgebakken koekjes, cake, taart maar ook heerlijk in Oosterse gerechten, smoothies en zelfgemaakte sapjes.
Hand- en Voetscrub
Onlangs heb ik een hand- en voetscrub gemaakt van grof en fijn zeezout, Himalaya zout, Jojoba/Amandel olie en wat druppels Gember- en Grapefruitolie. Heerlijk fris! En als je je handen/voeten na het scrubben afdept blijft er een olie laagje achter op je huid en worden je handen en voeten heerlijk zacht.
Experimenteer wat jij lekker vindt!
Maak kleine hoeveelheden zodat het goed blijft en je lekker kan variëren
Doe het in een leuk potje, strik eromheen en je hebt een leuk cadeautje
Tot slot
Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. De basisklas heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”. Ik geef deze workshop gratis en vrijblijvend in Wijhe, klik hier om je aan te melden. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl.Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl).Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.OkMeer lezen