Tuinieren en ongedierte bestrijden met essentiële oliën

tuinieren_oliën

Het is weer lente en dus tijd om de tuin weer in orde te maken. Behalve planten, bomen en struiken leven er natuurlijk ook veel insecten in onze tuinen die heel nuttig zijn maar ze zorgen ook weleens voor overlast aan de planten en soms ook aan ons tijdens het tuinieren of als we lekker in de tuin zitten.

Tuinieren met essentiële oliën

Ook tijdens het tuinieren kunnen essentiële oliën een waardevol hulpmiddel zijn. Of je nu ongedierte wil verjagen, de gezondheid en de groei van de planten wil bevorderen of je handen na het tuinieren wil verzorgen. Heel veel mensen zijn tegenwoordig druk met een eigen moestuin en zullen heel wat ongedierte aantreffen. We geven je graag wat tips.

Alround insecten spray voor op de planten
Doe in een spray fles water met een paar druppels ‘Insectwerende samenstelling’ en spuit regelmatig op de planten en verjaag zo de meeste insecten van je planten.

De ‘Insectwerende samenstelling’ is ook een hele fijne oliemix (bestaande uit Citroen eucalyptus, Citronella, Kattenkruid, schors van Amyris, Afrikaanse sandelhout, Cabreuva-balsem, Wilde Sinaasappel, Witte Den, Cederhout, Eucalyptus, Sandelhout uit Hawaii, Genet en Roos) om muggen buiten je slaapkamer te houden. Ik doe in de zomermaanden elke avond een paar druppels in mijn diffuser voordat ik ga slapen en heb geen last meer van muggen. Lees ook (nog een keer) ons blog hierover.

Mieren verjagen
Mieren (en spinnen trouwens ook) haten Pepermunt. Maak een spray met water en Pepermunt olie en spray daar waar de mieren zitten. Heb je bijvoorbeeld een aardbeienplant waar mieren in de buurt zitten dan kun je rustig sprayen, Pepermunt olie is veilig voor de aardbei.

Mieren en spinnen in huis verjagen kan ook met een spray, puur een paar druppels waar ze naar binnen komen kan ook of een wattenbolletje met Pepermunt olie ergens in een hoekje neerleggen. De mieren en spinnen worden verjaagd, in tegenstelling tot de lokdoosjes gaan ze niet dood.

Tomaten beter en krachtiger laten groeien
Tomaten groeien beter door water te geven met een paar druppels Basilicum (basil) olie zodat het opgenomen kan worden in de wortels of maak een spray om op de bladeren te sprayen. Een aantal biologische boeren maken hier al gebruik van.

Bescherm je groenten
Tijm olie en Lavendel olie zijn fantastisch en veilig voor het beschermen van al je groenten en fruit tegen ongedierte.

Tuingereedschap schoonmaken
Reinig je tuingereedschap na het tuinieren en eventueel je kas met een mengsel van water met een paar druppels Tea Tree (Melaleuca) olie.

Irritaties van planten of insecten
Ben je gebeten door een insect en heb je jeuk of heb je een irritatie op je huid van een plant? Gebruik dan Lavendel olie, smeer puur of verdunt met een draagolie op je huid om te herstellen en te verzachten.

Heb je het warm tijdens het tuinieren?
Pepermunt werkt verkoelend. Doe een druppel Pepermunt olie in je handpalm, wrijf in je handen en smeer de olie in je nek.

Spierpijn na het tuinieren?
Smeer ‘Verzachtende samenstelling’ op de pijnlijke plek.

Handen schoonmaken na het tuinieren
– Half kopje witte suiker
– Half kopje basis zeep (Castile zeep)
– 2 eetlepels gefractioneerde Kokosolie
– 1 theelepel vitamine E
– 15 druppels Geranium essentiële olie

insecten_doterra

Nog een aantal tips om ongedierte te bestrijden in je tuin met essentiële oliën

Bladluizen
Pepermunt of Sandelhout (Sandelwood) of Zilver spar (White fir)

Kakkerlakken
Eucalyptus

Kevers
Pepermunt of Tijm

Mieren
Pepermunt

Motten
Lavendel of Pepermunt

Muggen
Lavendel of Citroengras (Lemongrass) of ‘Insectwerende samenstelling’

Rupsen
Pepermunt

Slakken
Zilver Spar (White fir) of Patchouli

Snuitkevers
Patchouli of Sandelhout (Sandelwood)

Spinnen
Pepermunt

Teken
Lavendel of Citroengras (Lemongrass) of Tijm

Vliegen
Basilicum (Basil) of Kruidnagel (Clove) of Eucalyptus of Lavendel of Pepermunt of Rozemarijn (Rosemary)

Vlooien
Lavendel of Pepermunt of Citroengras (Lemongrass)

Wormen
Tijm

We hopen met deze tips dat het tuinieren en ongedierte bestrijden nog leuker, makkelijker en natuurlijker zal zijn. We willen toch het liefst alle chemische en synthetische middelen uit ons leven weren en dus ook uit onze tuin? En de insecten willen we toch zo diervriendelijk mogelijk verjagen? Dat kan dus met de 100% pure en natuurlijk essentiële oliën.

Heb je nog vragen, opmerkingen of wil jij je tip met ons delen naar aanleiding van dit blog? Stuur ons een berichtje via de sociale media of per mail naar info@enjoil.nl.

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. Je vindt de data in onze evenementen agenda! Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl.

Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl).

Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.

Geef een reactie