Spikenard, nardus de olie van dankbaarheid

Spikenard (Nardus, nardostachys jatamansi), het woord alleen al klinkt PRACHTIG! Onlangs gaf ik een training aan collega’s en na zo’n training maak ik meestal even een momentje om samen wat oliën te beleven. Dit doe ik om even buiten de meeste standaard oliën die we dagelijks gebruiken te laten ervaren welke oliën er allemaal ook nog zijn. Mijn collectie oliën is enorm, zo pakte ik ook de Spikenard en bedacht me dat ik die misschien op dit moment zelf nodig heb. Zodra ik het flesje opende en de geur op snoof wist ik dat ik deze olie de aankomende tijd bij mijn dagelijkse rituelen zal gaan gebruiken.

Destillatieproces en botanische familie
Dit is gelijk een mooi moment om deze olie voor mezelf meer uit te diepen. Zo weet ik nu dat het groeit in de Himalaya van Nepal. Spikenard, de Engelse naam voor Nardus is familie van de Valeriaan en wordt door stoomdestilatie van de wortelstokken gewonnen. De plant groeit ongeveer drie meter hoog en heeft roze klokvormige bloemen. Spikenard onderscheidt zich door het hebben van veel harige spikes die uit één wortel schieten.

Spikenard

De stengels van de plant worden verpletterd en gedistilleerd in een essentiële olie die een intens aroma en amber kleur heeft. Het heeft een zware zoete bosrijke en pittige geur die geurkenmerken heeft van de geur van mos.

Mijn eerste ervaring
De allereerste keer dat ik het flesje opende, nu een jaar geleden vond ik de geur afschuwelijk. De olie was niet lang voor ik het flesje opende gedestilleerd en mijn geurbeleving was “grote houten bielzen die bewerkt zijn met beits”. Wij hadden vroeger van die bielzen in onze tuin die gebeitst waren en voor mij met astmatische klachten geen prettige ervaring. Heel apart wat geuren met onze herinneringen doen toch?!

Gebruikmogelijkheden

  • Door de anti-bacteriële eigenschappen zeer goed te gebruiken bij huidbeschadigingen zoals wondjes. Bij volwassenen mag je deze olie (1 druppel per keer) onverdund gebruiken.
  • In het lichaam behandelt Spikenard bacteriële infecties in de nieren, urine blaas en kan ingezet worden bij voedselvergiftiging. Per keer 1 druppel onder je voeten smeren, dit meerdere keren per dag herhalen of verdund op de te behandelen plek van je lichaam smeren.
  • Spikenard stimuleert het immuunsysteem wanneer je dagelijks een druppel onder je voeten smeert.
  • Gebruik Spikenard in je diffuser om een ontspannen en relaxte sfeer te creëren, meng deze eventueel met een andere olie naar keuze.
  • Een druppel in je nek kan een ontspannend en relaxt gevoel geven.
  • Bij slaap problemen kun je 1 druppel Spikenard onder je voeten smeren of in de diffuser naast je bed.

Deze olie mengt heerlijk met onder anderen: Geranium, Lavendel, Patchouli, Vetiver, Wierook (Frankincence) en Mirre (Myrrh).

Mogelijke bijwerkingen
Het is veilig om Spikenard topisch te gebruiken. Als je het intern/oraal wil gebruiken moet je ervoor zorgen dat je alleen kwalitatief hoogwaardige en biologische producten gebruikt. Vermijd het gebruik van Spikenard bij zwangerschap omdat er niet genoeg onderzoek is om aan te geven of het helemaal veilig is of niet. Sommige essentiële oliën kunnen irritatie of allergische reacties veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid dus test je huid voordat je de olie regelmatig gebruikt.

Olie van dankbaarheid
Als laatste nog een kleine aanvulling wat de olie emotioneel voor ons kan betekenen. Dankbaarheid is een uitdrukking van volledige acceptatie. Een dankbaar persoon is tevreden over wat ze heeft. Spikenard leert mensen om dankbaar te zijn voor hun uitdagingen en hun zegeningen. Het helpt ook individuen om hun verdriet te overstijgen door dankbaar te zijn voor hun huidige levensomstandigheden. Door de volledige overgave en acceptatie kan de ziel in harmonie en vrede gebracht worden.

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Ga nooit zomaar zelf experimenteren maar raadpleeg een Aromatherapeut.

Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.