Essentiële oliën en de kerstdagen

Essentiële oliën en de kerstdagen zijn een hele fijne combinatie. Misschien denk je met deze dagen de olie minder te gebruiken maar niets is minder waar. In dit blog deel ik wat ideeën.

Met de kerstdagen in de diffuser

Wij hebben een echte kerstboom en die ruikt heerlijk maar de geur wordt met de tijd helaas wel minder. Als we de geur van een kerstboom in ons huis willen halen dan zijn de volgende geuren, fijn om mee te expirimeneren: White fir, Cypress, Siberian Fir, Douglas Fir, Himalayan Fir, Grapefruit, Wierook (Frankincense) en Vetiver. Dus ook met een kunst boom de dennengeur in huis! 

Wat verwarmende geuren zijn: Kaneel of Cassia, Sinaasappel, Pink Pepper, Kruidnagel, Jeneverbes maar ook Gember.

Hier volgen een paar heerlijke mixen:

Winter Spice – 3 druppels Sinaasappel (Wild Orange), 2 druppels Siberian Fir en 1 druppel Kassia (Cassia).

Christmas Cheer – 3 druppels Limoen (Lime), 3 druppels Sinaasappel (Wild Orange), 2 druppels Kaneel (Cinnamon), 2 druppels Witte Spar (White Fir), 2 druppels Cipres (Cypress), 2 druppels Bergamot en 1 druppel Eucalyptus

Hot Cider –  3 druppels Sinaasappel (Wild Orange), 2 druppels Jeneverbes (Juniper Berry), 1 druppel Gember (Ginger) en 1 druppel Kruidnagel (Clove).

Essentiële oliën in je gerechten

Essentiële oliën worden niet alleen gebruikt om je gezondheid te ondersteunen of zoals hierboven voor een lekkere geur in de diffuser maar je kan er ook mee koken. Wist je dat?

Pannenkoeken met Kaneel (Cinnamon) olie door het beslag of Kaneel olie door het brooddeeg om een kaneelbroodje te maken. Citroen (Lemon) olie in de cake, Pepermunt olie door eigen gemaakte chocolade bonbons of in een brownie, zie hier voor het recept.

Citroenolie over de kip of Groene Munt (Spearmint) door honing met wat water over kipfilet smeren voordat je deze gaat grillen.  Rozemarijn (Rosemary) en Oregano door je pastasaus of gebruik een van de andere kruiden als onder andere Dille (Dill), Tijm (Thyme), Komijn (Cumin), Zwarte Peper (Black Peper) of Koriander (Cilantro).

Als dessert lemon door je eigengemaakte ijs, cup cakes met Sinaasappel (Wild orange) crème, chocolademousse met Pepermunt olie.

Kaneel olie (Cinnamon) is ook heel lekker door je koffie!

Hmm….het water loopt me in de mond.

Kerstdagen en iets te veel

Vaak met deze dagen eten we toch iets te veel. Last van brandend maagzuur? Misselijk omdat je te veel gegeten hebt? Gebruik dan oliën die je spijsverteringssysteem ondersteunen. Pepermunt, Gember maar ook Venkel en Anijs zijn hiervoor heel goed in te zetten. 1 of 2 druppels in je hand laten vallen en over je buik smeren, rond je maag. Je merkt meestal binnen een paar minuten al verschil.

Te veel stress om alles in goede banen te leiden? Gebruik Lavendel (Lavender) om tot rust te komen. Of denk aan rustgevende en meer aardende geuren zoals: Cederhout, Vetiver, Ho Wood en Frankincense. Samenstelling om te gronden en aarden bevatten meestal één of meerdere van bovengenoemde geuren.

Te veel gedronken en last van een kater? Doe 2 druppels Pepermunt olie, 2 druppels Citroen olie, 2 druppels Sinaasappel olie, 2 druppels Grapefruit olie en 1 druppel Gember olie in de diffuser en drink veel water. Of als het lukt kan je ook 1 druppel Citroen olie, 1 druppel Pepermunt olie, 2 druppels Gember olie met 2 theelepels honing oplossen in een kop heet water en dit al nippend opdrinken.

Hoofdpijn? Probeer Pepermunt olie of een andere olie die je van dat kloppende gevoel af kan helpen. Denk aan Samenstelling tegen hoofdpijn met Rozemarijn en Wierook olie. Verzachtende samenstellingen die de spieren ontspannen zijn: Wintergreen, Camphor, Blue Tansy,  (Deep blue) als het een spanningshoofdpijn betreft. En ga lekker naar buiten, frisse lucht doet ook veel!

Bovenstaande is maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden, essentiële oliën zijn zo veelzijdig in gebruik daar kan ik eindeloos over schrijven en vertellen.

Het team van Enjoil wensen jullie hele fijne Kerstdagen en een Natuurlijk gezond 2018!

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Ga nooit zomaar zelf experimenteren maar raadpleeg een Aromatherapeut.

Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.