Hormonen, vrouwen en het gebruik van essentiële oliën

Hormonen, vrouwen en het gebruik van essentiële oliën is het onderwerp waar ik het in dit blog over wil hebben. Niet dat mannen geen hormonen hebben, die hebben ze wel maar die hebben er vaak veel minder last van terwijl bij vrouwen soms de hormonen door ons lijf gieren waar wij last van kunnen hebben maar onze omgeving ook!

Met dit blog hoop ik handvaten te geven om een natuurlijke ondersteuning te vinden.

Hormonen

Hormonale periodes

Mannen hebben ook hormonen maar hun cyclus verloopt in maanden terwijl vrouwen in een maand tijd verschillende stadia doorgaan. In een maand hebben we de menstruatie dagen, de vruchtbare periode en voorbereiding op de menstruatie dagen. Op een heel vrouwenleven zijn de verschillende hormonale periodes de menstruatie periode, eventuele zwangerschapsperiode, menopauze en post menopauze.

Balans en disbalans

Stel je voor dat je hormonen in een fles zitten en dat is 100% in balans. Wordt op een geven moment van een bepaald hormoon meer aangemaakt dan betekent dat er van een ander hormoon minder aangemaakt wordt en onstaat er een disbalans.

Hormonale balans is heel belangrijk en doordat wij zoveel verschillende stadia doorgaan zijn wij heel gevoelig voor een disbalans. Een disbalans kan verschillende oorzaken hebben. Onze hormonen kunnen verstoord zijn door een tekort aan oestrogeen of progesteron. Een tekort aan progesteron vlak voor de menstruatie zorgt ervoor dat we prikkelbaar zijn, huilerig en een slecht humeur kunnen hebben. Stress zorgt ervoor dat het stress hormoon cortisol aangemaakt wordt, meer cortisol betekent dus minder andere hormonen. Een tekort aan het geluk hormoon serotonine, onder andere door stress, geeft ook een disbalans. Onze schildklier, een belangrijk orgaan dat hormonen produceert, kan minder goed werken door vervuiling in ons lijf. Ook dit kan een disbalans creëren.

Klachten en welke essentiële oliën kunnen helpen

Wat voor klachten kunnen er ontstaan rond de menstruatie periode? Denk hierbij aan PMS, iedere vorm van pijn (hoofdpijn, buikpijn of rugpijn), wisselende stemmingen, eetbuien en slecht slapen.

Om balans te krijgen in je hormonen cyclus kan je smeren met Scharlei (Clary Sage) of de Samenstelling voor vrouwen en hun maandelijkse cyclus (Clary Calm). Aanbrengen op de reflexpunten of direct aanbrengen op de plaats waar nodig, bijvoorbeeld op je buik.

Emotionele balans kan ondersteunt worden met Rustgevende samenstelling (Serenity), Samenstelling om te gronden en aarden (Balance), Lavendel (Lavender) of Vetiver.

Een mix om je schildklier te ondersteunen en balans te herstellen is:

Doe twee druppels van ieder aangevuld met een draagolie in een 10 ml roller. Breng de mix twee keer per dag aan op het schildklier gebied en zet een streep in je nek.

Sandelhout (Sandelwood) brengt je testosteron weer in balans, zowel bij vrouwen als bij mannen.

Opvliegers? Doe een druppel pepermunt in je hand en smeer het uit in je nek en rond je enkels.

Komt je menstruatie niet op gang? Smeer dan Venkel (Fennel) op je buik. Deze olie brengt balans en ritme in de vrouwelijke cyclus. Het helpt vrouwen in hun kracht te komen.

Hierboven staan een aantal tips maar zoals wij altijd zeggen met alleen essentiële oliën red je het niet. Een gezonde levensstijl doet ook veel, denk daarbij aan gezond eten, suiker vermijden, supplementen, beweging & stress management.

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Ga nooit zomaar zelf experimenteren maar raadpleeg een Aromatherapeut.

Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.