Hoofdluis, bijna iedere ouder of verzorger krijgt er vroeg of later mee te maken. Ik krijg al jeuk als ik er alleen aan denk. Ik heb wel een prachtige foto gevonden van dit enge beestje.
Wat is een hoofdluis?
De hoofdluis (Pediculus humanus capitis) is een parasiet en insect. Elk jaar worden vooral enorm veel kinderen besmet met hoofdluizen. Wanneer je hoofdluizen hebt heeft dit niets te maken met persoonlijke hygiëne. De luizen leven het liefst op schoon haar. Luizen kunnen niet vliegen of springen, ze hebben 6 pootjes en 2 voelsprieten die zich rondom het haar klemmen en zo klimmen ze door je haren. Ze hebben een plat lichaam en drinken meerdere keren per dag het bloed van degene op wie ze leven.
Een luis heeft warmte en bloed nodig om te kunnen overleven. Wanneer zij 8 tot 24 uur los zijn van de hoofdhuid zijn ze niet meer in staat zich nog verder voort te planten en zullen ze uiteindelijk sterven. Daarom is het ook niet nodig beddengoed extra te behandelen. De hoofdluizen die in bed zijn achtergebleven overleven uiteindelijk niet en kunnen ook zich niet meer verder verspreiden.
Voortplanting van de hoofdluis
Een vrouwtjes luis laat zich één maal bevruchten door een mannetje en kan het sperma in haar lichaam bewaren waardoor ze regelmatig eitjes (ook wel neten) kan leggen. Tot wel 100 eitjes worden er per keer gelegd. De neten blijven kleven op de haren en kunnen hier weken blijven zitten. Ook als het eitje al uitgekomen is en de larve vertrokken is, blijft de neet nog in het haar hangen. Een levende neet is een doorzichtig eitje met bruin larve erin na ongeveer 8 tot 10 dagen komt het eitje uit. Een larve wordt ook wel een nimfe genoemd.
Hoe constateer je hoofdluis
Zoals ik al schreef houden de hoofdluizen van warme plekjes op het hoofd, kijk dus vooral eerst in de nek en achter de oren. dit zijn vaak lekkere warme plekje waar ze graag zitten.
Luizen verspreiden gemakkelijk van het ene hoofd naar het andere, hetzij door direct contact tussen twee mensen of door een object: hoed, pet, kam, haarborstel, beddengoed, enz. Ze verspreiden gemakkelijker in kinderdagverblijven of scholen, omdat kinderen vaak dicht bij elkaar in de buurt komen. Omdat hoofdluis zich zo gemakkelijk verspreidt is het belangrijk op scholen dat men regelmatig hoofdluiscontroles uitvoert en wanneer het geconstateerd wordt dat men ook tegelijk behandeld wordt.
Hoofdluis in een keer weg met Tea Tree (Melaleuca) essentiële olie
Ook in mijn vriendenkring met kinderen is de hoofdluis al regelmatig voorgekomen. Ik geef alle ouders en verzorgers dan ook de tip om Tea Tree (Melaleuca) olie ten alle tijden in huis te hebben. Je bent dan vrij snel in één keer op een hele gemakkelijke en veilige manier van de luizen en neten af.
Gebruik de shampoo die je normaal ook gebruikt en voeg hier 3 druppels 100% zuivere Tea Tree (Melaleuca) olie aan toe. Was het haar maar spoel het niet uit. Pak huishoudfolie en pak het hoofd en haar in met de huishoudfolie. Laat dit alles ongeveer 30 minuten zitten. Wanneer je het folie eraf haalt zie je direct dat de luizen inclusief de neten helemaal vergaan zijn. Je kunt het haar nu uitspoelen en eventueel nog een keer wassen. Het is niet nodig nog een keer de Tea Tree toe te voegen. Wanneer jij of jouw kind luizen heeft dan heeft hij/zij ze niet alleen. Geef het aan op scholen anders kan het zo weer zijn dat je kind met luizen thuis komt.
Zo mijn kriebelblog is af en ik hoop dat vele ouders deze NATUURLIJKE tip gaan gebruiken en doorgeven.
Tot slot
Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. De basisklas heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”. Ik geef deze workshop gratis en vrijblijvend in Wijhe, klik hier om je aan te melden. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl.Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl).Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.OkMeer lezen