Er zijn twee soorten essentiële kaneelolie, Kassia (Cassia) en Kaneel (Cinnamon). Maar wat is nu eigenlijk het verschil en wanneer gebruiken we de Cassia en wanneer de Cinnamon?
Cassia (Kassia)
Wie aan kaneel denkt ziet gelijk die mooi gekrulde rolletjes bast voor zich echter is dit geen kaneel maar Cassia. Cassia is de familie van de kaneel en komt van de Cassiaboom, de zogenaamde Cinnamomum Aromaticum, synoniem Cinnamomum Cassia. Cassia wordt ook wel Chinese kaneelolie genoemd en wordt gewonnen via stoomdestillatie uit de schors en is nauw verwant aan kaneel. Chinese kaneelolie wordt al duizenden jaren gebruikt. Het wordt veelvuldig gebruikt als kruid in de keuken ook vanwege de heerlijke geur. Chinese kaneelolie heeft onder andere kalmerende eigenschappen.
Eigenschappen en toepassing
Nauw verwant aan kaneel
Bekend om zijn heerlijke geur
Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
Verwarmend
Heerlijk om mee te koken
Kalmeert de emoties, verlicht spanningen
Verdun 1:4 (1 druppel olie met 4 druppels draagolie (kokosolie) voor uitwendig gebruik.
Aanbrengen op het voorhoofd, de spieren of reflexpunten
Rechtstreeks aanbrengen op het probleemgebied
Diffuse aromatisch of breng aan op de handpalm en inhaleer
Kan aromatisch worden toegepast
Kan direct op de huid worden toegepast
Kan inwendig worden gebruikt
Voor gebruik op de huid eerst verdunnen met een draagolie (bijvoorbeeld kokosolie)
*Bij extreem herhaaldelijk gebruik kan het tot ernstige overgevoeligheid van de huid veroorzaken
*Vermijd gebruik bij zwangerschap!
Suggesties voor gebruik van Cassia
Artritis – Constipatie – Desinfecteren van de leefomgeving – Diabetes (type 2) – Diarree – Helpt de lichamelijke en emotionele welzijn te handhaven – Hoesten – Koliek – Maagpijn – Misselijkheid – Nierklachten – Reuma – Stoornissen aan de spijsvertering (dyspepsi) – Verkoudheid – Virale infectie – Voortplantingsklachten – Winderigheid –
Kaneel (Ceylon Cinnamon bark)
Echte kaneel heet ook wel Ceylonkaneel en bestaat uit de binnenbast van de kaneelboom, of wel Cinnamomum verum, synoniem Cinnamom Zeylanicum.
Zoals de Latijnse namen al aangeven zijn de Cassia en Kaneel dus wel verwant aan elkaar maar niet hetzelfde.
De stokjes van Kaneel zijn te herkennen aan de rafelig aandoende uiteinden. Cassia kan bestaan uit grote of kleinere rolletjes. Dat wat in de winkel verkocht wordt als kaneelstokjes zijn meestal rolletjes Cassia. Ook kaneelpoeder wat we in de keuken gebruiken bestaat meestal uit gemalen Cassia waar soms wat gemalen Kaneel aan toegevoegd is.
Qua smaak is de Cassia wat zoeter en wat branderiger dan kaneel terwijl kaneel wat zachter en minder bitter is van smaak. Cassia kan je wel vervangen door Kaneel, andersom is niet altijd aan te raden.
Kaneel (Cinnamon) heeft meer therapeutische eigenschappen dan Cassia
Je kunt de essentiële Kaneel- en Cassiaolie beide in de keuken gebruiken en allebei hebben ze antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen. Echter de Kaneelolie heeft meer therapeutische eigenschappen. Zo versterkt het de werking en de activiteit van ander oliën wanneer je ze combineert maar kan je Kaneelolie ook toepassen om je lichaam te ondersteunen bij het volgende:
Alvleesklier ondersteuning – Bacteriën in de lucht – Bacteriële infecties – Beten/Steken – Inademing – Diabetes – Diverticulitis – Immuun stimulerend – Infectie – Krampstillend – Longontsteking – Psychische vermoeidheid – Schimmelinfecties – Seksueel stimulerend – Virale infecties
Eigenschappen
Werkt op het immuunsysteem
Helpt uw hoge bloeddruk te verlagen
Heerlijk om mee te koken
De huid en de slijmvliezen van de neus kunnen overgevoelig zijn voor deze olie
Toepassingen
Kan aromatisch worden toegepast
Kan direct op de huid worden toegepast
Kan inwendig worden gebruikt
Bij een gevoelige huid eerst verdunnen met een draagolie (bijvoorbeeld kokosolie)
Let op! Deze oliën staan er bekend om dat het hete oliën zijn! Verdun deze olie ALTIJD wanneer je ze op de huid gebruikt. Komt de olie toch puur op de huid? Verwijder de olie dan met een tissue of wattenschijfje met een draagolie (olijf, zonnebloem, kokos, jojoba, amandel) van de huid. Gebruik NOOIT water om de olie te verwijderen, dan wordt het alleen nog maar erger.
Tot slot
Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. De basisklas heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”. Ik geef deze workshop gratis en vrijblijvend in Wijhe, klik hier om je aan te melden. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl.Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl).Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.OkMeer lezen