Patchouli is één meter hoge vaste plant, die voornamelijk groeit in India, Indonesië, China en Brazilië. Hij heeft driehoekige bladeren en in de zomer heeft deze plant wit/paarse bloemen.
De essentiële olie van Patchouli komt uit de gedroogde, enigszinds gefermenteerde bladeren en bloemen van de plant. De karakteristieke geur, die we allemaal wel kennen, komt pas tot uiting tijdens het destillatieproces. Er is zo’n 30-35 kg plantenmateriaal nodig voor 1 liter Patchouli olie. Het is een dikke, wat stoperige olie die donker oranje/rood van kleur is. De geur is intens houtig, aardachtig en zoet.
In de hippietijd, jaren 60/70, was Patchouli één van de populairste oliën om bijvoorbeeld de geur van Cannabis te verdoezelen. In het cd boekje van Like a Prayer van Madonna werd Patchouli verwerkt die jaren later nog steeds ruikte en in veel wierook wordt Patchouli verwerkt.
In Aziatische culturen wordt Patchouli gebruikt als afrodisiacum maar werd ook aan textiel uit India toegevoegd om motten te weren en aan te geven dat de stoffen uit dit land afkomstig waren. Verder werd Patchouli gebruikt om infecties en koorts te bestrijden en als tegenigf voor insecten- en slangenbeten.
De Patchouli olie ontwikkelt zich verder als hij in de flesjes zit. Hoe ouder deze olie hoe dieper en rijker de geur en hoe donkerder de kleur.
Patchouli olie wordt veel gebruikt in de parfumindustrie en wordt gezien als basis- tot middennoot.
Eigenschappen van Patchouli
Antiseptisch
Wondhelend en celvernieuwend
Afrodisiacum
Infectie bestrijdend
Schimmelwerend
Antidepressivum
Urine afdrijvend
Insecticide
Aromatisch
Patchouli olie is kalmerend en ontspannend (lage dosering) maar kan ook stimulerend en versterkend werken (hoge dosering). Deze geur helpt je lichaam om angsten los te laten, grenzen vervagen en je kan je makkelijker overgeven. Het is ook een goede keuze bij stress en uitputting. De olie werkt aardend bij mensen die snel afgeleid of afwezig zijn en de neiging hebben tot dagdromen. Het helpt spanningen te verminderen. Ik zelf vind de combinatie Patchouli, Geranium en Ylang Ylang erg lekker in de diffuser, deze geur blijft ook lang hangen.
Topical – Op de huid
Er zijn mensen die deze olie als parfum gebruiken, maak dan voor jezelf een rollertje met wat draagolie en een paar druppels Patchouli olie. Handig mee te nemen en zuinig in gebruik.
Bij jeuk, een gebarsten huid of bijvoorbeeld acne of huidschimmel en ook bij (vochtig) eczeem en psoriasis is Patchouli olie een goed keus omdat de olie zorgt dat de huid iets uitdroogt en daarna herstelt. Bij roos en vet haar een paar druppeltjes toevoegen aan je shampoo is heel effectief. En in een massageolie prikkelt Patchouli de geslachtsdrift.
Vergeet niet ook deze olie te verdunnen met een draagolie!
In bad
Voor al het bovenstaande kan je natuurlijk ook een bad maken met Patchouli olie, heerlijk ontspannen en even tijd voor jezelf nemen. Maximaal 5 druppels Patchouli olie in een vol bad zal voldoende zijn en combineer eventueel met Lavendel, Cipres, Geranium, Bergamot, Rozemarijn, Citroen of een andere olie die je lekker vindt.
Hoe voeg je een essentiële olie toe aan je (voeten)badwater?Wil je essentiële oliën toevoegen aan je badwater maak dan gebruik van een emulgator om de olie goed te mengen met je badwater. Doe je dit niet kan je huid gaan irriteren omdat de olie op het water blijft liggen en je poriën op gaan staan. Een emulgator kan je kant en klaar kopen maar ook honing (een natuurlijk emulgator), melk, badzout of een neutrale badolie kan je gebruiken. Meng dan eerst je essentiële olie met je emulgator en voeg dit toe aan je badwater.
Tot slot
Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. De basisklas heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”. Ik geef deze workshop gratis en vrijblijvend in Wijhe, klik hier om je aan te melden. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl.Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl).Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.OkMeer lezen