Oxidatie van essentiële olie en de bijwerkingen

Een paar weken geleden heb ik een weblog geschreven over de houdbaarheid van essentiële oliën. Ik heb toen beloofd een weblog te gaan wijden aan de oxidatie van essentiële oliën en wat de gevolgen hier van kunnen zijn. We weten nu dat alle essentiële oliën een beperkte houdbaarheid hebben en dat de houdbaarheid sterk afhankelijk is van meerdere factoren. CIMG6443

Oxidatie

Omdat op de flesjes niet altijd een destillatiedatum staat is het vaak moeilijk te schatten hoe lang de houdbaarheid van de olie gewaarborgd is. Probeer wanneer je de datum in de gaten wil houden dan altijd de aankoopdatum aan te houden voor de houdbaarheid. Er zijn twee manieren waaraan je kunt merken dat de olie geoxideerd is, namelijk door de geur en de bijwerkingen.

Geur

Wanneer je een olie regelmatig gebruikt ken je de geur en zal je merken dat de geur verandert. Wanneer de geur van een olie verandert is dat zeker een aanwijzing dat de olie is geoxideerd. De olie is dan ook niet langer veilig te gebruiken. Smeer de olie dan niet meer op je huid en neem ze niet meer in.

Bijwerkingen

Een geoxideerde olie kun je ook herkennen wanneer je een huidirritatie ondervindt.  Denk dan aan: roodheid, irritatie, jeuk. Dit geldt ook voor een verdunde olie, de olie verdunnen doet niets af aan de therapeutische werking. Wanneer je ondanks dat de geur niet meer goed is door blijft gaan met het smeren van de olie op je huid kun je een ernstige allergie ontwikkelen en steeds gevoeliger worden voor alle essentiële oliën.  Het kan zo erg worden dat je geen enkele olie meer op je huid kunt verdragen.

Wat kun je doen met een geoxideerde olie?

Een geoxideerde olie kun je dan niet meer op de huid gebruiken of innemen maar ze zijn nog prima geschikt om mee schoon te maken. Zorg bij het schoonmaken dat je handschoenen draagt om huidcontact te vermijden. Het wordt overigens niet aangeraden geoxideerde olie in de diffuser te gebruiken omdat dit voor irritatie kan zorgen op de slijmvliezen.

Hoe gaan de essentiële oliën het langst mee?

  • Sluit de olie altijd goed af zodat er zo min mogelijk zuurstof bij kan
  • Houd ze uit de buurt van licht
  • Bewaar de olie in donkere flesjes of rolletjes
  • Bewaar ze op een koele plaats (de beste plek is in de koelkast)

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid! Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. De basisklas heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”. Ik geef deze workshop gratis en vrijblijvend in Wijhe, klik hier om je aan te melden. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl. Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl). Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden.
doterra

Geef een reactie