Hoe gebruikt je essentiële oliën

Essentiële oliën zijn eenvoudig in gebruik en brengen tegelijkertijd diepgaande levensveranderende resultaten teweeg. Afhankelijk van de essentiële olie en het (therapeutische) doel, zijn de volgende toepassingen mogelijk:

AromatischAromatisch:
Geur heeft invloed op je lichaam en emoties. Het stimuleert je hormonen en beïnvloedt de stofwisseling. Aromatherapie is gebaseerd op de voorspelbare reactie van het menselijk lichaam, in het bijzonder op specifieke zintuiglijke prikkels.

Suggesties voor aromatisch gebruik:

 • Inhaleer de olie via een diffuser (gebruik 4 druppels in een verdamper)
 • Inhaleer de olie via je handen door een druppel olie in je handpalmen te wrijven en er een kommetje van te maken
 • Doe een druppel olie op je kussen voor het slapen gaan

Voordelen van aromatisch gebruik:

 • Zuivert de lucht van ongewenste geuren en ziektekiemen
 • Opent de luchtwegen
 • Heeft een positieve invloed op je stemming, bijvoorbeeld bij boosheid of onrust

Voor het verdampen van essentiële oliën kun je het beste een laag-warmte diffuser gebruiken, deze zorgt ervoor dat de chemische structuur van de essentiële olie behouden blijft. Hierdoor bent je zeker van de effectiviteit van de olie.

topically_direct_huid_doterraTopically, direct aanbrengen op de huid

Door de natuurlijke moleculaire samenstelling zijn alleen 100% natuurlijke essentiële oliën zonder enige toevoegingen veilig voor de huid. Hun chemische structuur zorgt ervoor dat ze gemakkelijk via de huid worden opgenomen. Als je essentiële olie plaatselijk op de huid aanbrengt, ervaar je vrijwel direct de voordelen hiervan. Vanwege hun herstellende, kalmerende en desinfecterende eigenschappen worden essentiële oliën veel gebruikt bij massage- en schoonheidsbehandelingen. Vraag ons welke oliën je veilig kunt gebruiken. Stuur je e-mail naar: info@enjoil.nl

Suggesties voor uitwendig gebruik:

 • Breng de olie aan op het hoofd, de voeten, achter de oren, op de borst en rug
 • Breng de olie direct op het probleemgebied aan
 • Breng 1-2 druppels olie op de desbetreffende plek aan en wrijf deze zachtjes in om de circulatie en absorptie te bevorderen
 • Wrijf 1-2 druppels olie in de voetzolen. De poriën van de voetzolen zijn groter dan andere poriën, waardoor absorptie heel snel gaat. De olie dringt binnen 20 seconden in de bloedbaan en heeft een effect op het hele lichaam.

internally_direct_innemen_doterraInwendig gebruik

Essentiële oliën kun je ook als voedingssupplementen gebruiken om zo uw gezondheid te ondersteunen. Inwendig gebruik van essentiële oliën is specifiek en alleen mogelijk wanneer je er 100% zeker van bent dat de essentiële olie 100% natuurlijk is zonder enige toevoeging. Vraag ons welke oliën u veilig en hoe kunt gebruiken. Stuur je e-mail naar:  info@enjoil.nl

Suggesties voor inwendig gebruik:

 • Doe 1-2 druppels olie onder je tong en laat even inwerken
 • Voeg 1-2 druppels olie aan een glas water toe en drink op
 • Mix een paar druppels olie met honing of melk en neem in
 • Doe een paar druppels olie in een lege plantaardige gelcapsule (te koop in natuurwinkels of apotheken) en neem deze in als een pil

Niet alle essentiële oliën zijn geschikt voor inwendig gebruik. Check altijd het etiket voordat u een essentiële olie inneemt. (‘For dietary use’ of “supplement” betekent dat de olie ingenomen kunnen worden). Ik adviseer hiervoor capsules die je zelf kunt vullen met de essentiële olie.

Wanneer gebruikt je welke toepassingsmethode?
Ieder persoon is anders. En elk mens reageert op een andere manier. Wat voor de een tot ziekte kan leiden is voor de ander geen probleem. Met essentiële oliën is het net zo; wat bij de ene werkt, doet bij de ander misschien helemaal niets.
Daarom is het belangrijk om per individu te kijken wat het lichaam nodig heeft om te herstellen of het zelfhelend vermogen te activeren. Het gaat niet alleen om de keuze van de olie, maar ook om het moment van gebruik en om de toepassingsvorm. Er zijn meerdere combinaties van oliën geschikt voor elk probleem of aandoening. Er is niet één juiste manier, er zijn meerdere mogelijkheden! Maak eens een afspraak en laat je informeren.

Overige toepassingen
Essentiële oliën zijn niet alleen geschikt voor persoonlijk gebruik. Ze zijn ook heel goed toe te passen in het huishouden. Zo kunt u ze bijvoorbeeld ook gebruiken voor het reinigen van het wasgoed of voor het milieuvriendelijk schoonmaken van elk oppervlak in je huis. Kijk bij tips voor meer informatie over de mogelijkheden.

Je kunt mij op de volgende manieren bereiken:

Mariëlle Doornberg
Langstraat 53a
8131 BB Wijhe (Overijssel)

E-mail:      marielle@enjoil.nl
Telefoon: +31 6 212 933 18

schoonmaken_essentiële_olie_doterra

Veilig gebruik van essentiële oliën
Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor het hele gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen.

Gebruik de essentiële olie altijd zoals geadviseerd
Als bij plaatselijk gebruik van essentiële olie op de huid roodheid en irritatie optreedt, verdun de olie op die plek dan onmiddellijk met gefractioneerde kokosnoot olie of met een andere zuivere plantaardige olie zoals olijfolie.

Essentiële oliën mogen nooit worden toegepast in de ogen en/of in de gehoorgangen. Als er per ongeluk toch direct contact met de ogen plaatsvindt, verdun de olie dan meteen met gefractioneerde kokosnoot olie of een andere zuivere plantaardige olie. Verdun de olie NOOIT met water, want daardoor verergeren de klachten juist. Water en olie mengen namelijk niet met elkaar.

Stop met het gebruiken van essentiële oliën bij irritatie of ongemakken van de huid, maag en luchtwegen en vraag ons om advies.

Als jij of jouw kind meer dan 5 ml van een essentiële olie binnengekregen heeft van een essentiële olie die niet geschikt is voor consumptie, contacteer dan  uw huisarts.

Wanneer u essentiële oliën toepast bij kinderen, breng dan eerst een kleine hoeveelheid olie aan om de gevoeligheid te testen van zowel de huid als van overige sensitiviteit. Breng geen essentiële oliën aan op de hand van je kind. Zo voorkomt je dat je kind de olie naar de ogen en de mond verspreidt

Bent je zwanger of staat je onder behandeling bij een arts/specialist? Raadpleeg dan altijd je  arts!